Проти чого боротимуться, як виглядатимуть, скільки зароблятимуть у новій держструктурі та хто і як її контролюватиме – з'ясували журналісти сайту "24".

Які злочини розслідуватиме ДБР

Органи Державного бюро розслідувань є органами досудового розслідування (здійснюють дізнання і досудове слідство). Службові особи слідчих підрозділів ДБР є слідчими.

Читайте також: Чому впливовий орган Держбюро розслідувань очолив маловідомий прокурор Роман Труба

ДБР здійснюватиме досудове розслідування злочинів: учинених Президентом України, повноваження якого припинено, Прем'єр-міністром України, членом Кабінету Міністрів України, першим заступником та заступником міністра, членом Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Антимонопольного комітету України, Головою Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Головою Фонду державного майна України, його першим заступником та заступником, членом Центральної виборчої комісії, народним депутатом України, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Директором Національного антикорупційного бюро України, Генеральним прокурором України, його першим заступником та заступником, Головою Національного банку України, його першим заступником та заступником, Секретарем Ради національної безпеки і оборони України, його першим заступником та заступником, Постійним Представником Президента України в Автономній Республіці Крим, його першим заступником та заступником, радником або помічником Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, суддею, працівником правоохоронного органу, особою, посада якої належить до категорії "А", крім випадків, коли досудове розслідування цих злочинів віднесено до підслідності НАБУ.

До компетенції ДБР належать найбільш небезпечні злочини: злочинних організацій, пов'язані з тероризмом, особливо тяжкі насильницькі злочини, а також – злочини зі специфічними суб'єктами: катування і суміжні з цим злочини, вчинені слідчими органів внутрішніх справ, служби безпеки, НАБУ, прокурорами, і також корупційні злочини, вчинені працівниками САП і НАБУ, та військові злочини, вчинені військовослужбовцями.

Читайте також: НАБУ, САП, НАЗК і ДБР: хто усі ці "люди", як розшифровуються і чим взагалі займаються

Крім того, на ДБР також покладається запобігання організованій злочинній діяльності, терористичним та іншим особливо тяжким злочинам, і виявлення злочинів катування та корупційних злочинів, вчинених слідчими і прокурорами.

Повноваження ДБР

- Бере участь у формуванні та реалізації державної політики у сфері протидії злочинності;

- здійснює інформаційно-аналітичні заходи щодо встановлення системних причин та умов проявів злочинності, вживає заходів для їхнього усунення;

- припиняє і розкриває злочини;

- здійснює оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування злочинів;

- здійснює розшук осіб;

- використовує гласних і негласних штатних та позаштатних працівників, матеріально і морально заохочує осіб, які надають допомогу;

- розробляє і затверджує методику розслідування окремих видів злочинів;

- вживає заходів щодо відшкодування завданих державі збитків і шкоди, забезпечує можливості для конфіскації;

- вживає заходів для повернення в Україну з-за кордону коштів та іншого майна, одержаних внаслідок вчинення злочинів;

- має доступ до інформаційних систем органів державної влади, самостійно створює інформаційні системи та веде оперативний облік;

- організовує забезпечення особистої безпеки осіб рядового і начальницького складу, державних службовців ДБР та інших осіб;

Читайте також: Труба мав найгірші характеристики серед фіналістів конкурсу з обрання голови ДБР, – Бочкала

- забезпечує роботу з підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників;

- здійснює виконання запитів про надання правової допомоги від компетентних органів іноземних держав;

- розробляє пропозиції до проектів міжнародних договорів України;

- здійснює співробітництво з поліцейськими та іншими відповідними органами іноземних держав;

- забезпечує додержання режиму таємниці та іншої інформації з обмеженим доступом;

- звітує про свою діяльність, інформує суспільство про результати своєї роботи;

- здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Система ДБР

Бюро складатиметься з центрального апарату і територіальних органів з центрами у Львові, Хмельницькому, Миколаєві, Мелітополі, Полтаві, Краматорську і Києві. До системи бюро увійдуть також спеціальні підрозділи, зокрема, фізичного захисту, та навчальні і науково-дослідні заклади. Гранична чисельність органу – 1500 осіб.

Керівництво ДБР

Директор Державного бюро розслідувань призначається на посаду Президентом України за поданням Прем'єр-міністра України відповідно до подання комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора ДБР; його перший заступник та заступник призначаються на посаду та звільняються з посади Директором за поданням Конкурсної комісії.

Як відомо, 16 листопада конкурсна комісія рекомендувала призначити на посаду директора Державного бюро розслідування Романа Трубу, а Ольгу Варченко – першим заступником. Іншим заступником голови ДБР обраний заступник прокурора Києва Олександр Буряк.

Зарплати у ДБР

У Міністерстві юстиції озвучили цифри заробітків майбутніх працівників бюро: директор бюро зароблятиме близько 40 тисяч гривень, слідчий – близько 22 тисяч гривень.

Хто контролюватиме ДБР

З боку держави діяльність бюро перевірятимуть підрозділи внутрішнього контролю і прокуратура. Для суспільства ДБР має щорічно готувати письмовий звіт про діяльність, який подаватиме президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів, також оприлюднюватиме його у ЗМІ. При цьому бюро має забезпечити можливість кожного вільно отримати інформацію про діяльність ДБР. Передбачена також діяльність дисциплінарної комісії ДБР та Ради громадського контролю при ДБР. А працівники бюро щороку проходитимуть психофізіологічне дослідження із застосуванням поліграфа.

Коли запрацює ДБР

Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України Державне бюро розслідувань мало з’явитись в Україні до 20 листопада 2017 року. Втім, 16 листопада цього року конкурсна комісія спромоглася обрати директора бюро та першого заступника. (Тривав цей конкурс півтора року). Після затвердження директора бюро на посаду президентом України має початися формування власне бюро. Але точний час початку його роботи наразі назвати важко. Окремі експерти вважають, що створити Державне бюро розслідувань можна за 1-2 місяці і що влада зацікавлена зробити це якнайшвидше.

Читайте також: Активіст підтвердив інформацію щодо злочинів Романа Труби під час Революції Гідності