В ефірі 24 каналу Яременко повідомив, що позиція влади щодо інавгурації Лукашенка ще формується.

Актуально Росія остаточно втратила Європу

За його словами, невизнання легітимним президента не означає розірвання дипломатичних відносин.

Дипломатичні відносини у нас не з режимом, а з державою Білорусь. Це різні речі,
– зауважив Яременко.

Також він додав, що "дипломатичним відносинам на сьогодні загрожують хіба що дрібні провокації білоруської сторони на українському кордоні". Невизнання легітимним президента – це, звичайно, ускладнює відносини, але зовсім не робить їх неможливими.

Член парламентського комітету акцентував на 3 варіантах подальших дій:

  • жорсткий;
  • м'який;
  • зовсім м'який.

Жорсткий варіант означає піти шляхом Європарламенту, оголосивши, що єдиним легітимним представником білоруського народу можна вважати Координаційну раду Білорусі. Тоді влада будуватиме політичний діалог з цією установою та її представниками.

М'якші способи врегулювання – не визнавши Лукашенка легітимним президентом, можна сказати, що він є керівником держави де-факто. Тому надалі потрібно скоротити або припинити діалог особисто з ним, але продовжити співробітництво з Кабінетом міністрів чи з окремим посадовцями, які представляють білоруський уряд.

Богдан Яременко додав, що "нам потрібно брати до уваги ситуацію з демократією, з правами людини, а це для України не завжди просто".

Що відомо про інавгурацію Лукашенка

  • 23 вересня біля Палацу Незалежності у Мінську, що є резиденцією Лукашенка, почали збиратися силовики та чиновники.
  • До будівлі стягнули військову техніку, а рух для особистого транспорту перекрили.
  • На церемонію інавгурації запросили кілька сотень людей. У їх числі вищі посадові особи, депутати Палати представників і члени Ради Республіки, керівники державних органів і організацій, місцевих виконавчих і розпорядчих органів, республіканських засобів масової інформації, діячі науки, культури та спорту.
  • Олександр Лукашенко виголосив присягу білоруською мовою. Потім він підписав акт про прийняття присяги, після чого голова ЦВК Лідія Єрмошина вручила Лукашенку посвідчення Президента Республіки Білорусь.
  • Інавгурацію не транслювали по телебаченню, у цей час державні телеканали демонстрували серіали.