На окупованій частині Донбасу патріотичне виховання молоді дуже далеке від класичного поняття. Там, скоріше за все – це прикриття для проведення заходів, які допомагають терористам пророщувати путінське зерно. Порівнюючи освітні середовища виховання України з так званими "ДНР" та "ЛНР", можна спрогнозувати, кого намагаються виховати з дітей, що проживають на окупованій території та яке майбутнє на них чекає.

Читайте також: Затриманий ватажок бойовиків дає "цінні свідчення", – Бутусов

Найперше, що привертає увагу в процесах патріотичного виховання на чолі з сепаратистами – це переважаюча чисельність "добровольчих дитячих батальйонів", "кадетських корпусів", "воєнно-патріотичних таборів" порівняно зі звичайними дитячими гуртками творчості та спорту. В них діти не вивчають мови, математику і біологію. Вони вивчають історію Росії в інтерпретації православних істориків, види стрілецької зброї, правила ведення бою і розвідки в тилу противника, стрільби і мінування.

Решта молодіжних заходів в "республіках", які начебто не входять в розряд військово-патріотичної підготовки, все одно мілітаризовані: на лекціях та заняттях присутні бойовики, справжня зброя, а основні меседжі – це "геройство" терористів на Донбасі, велич Росії та світле майбутнє "республік".

На мирній території України діти отримують належну освіту та мають нормальне дитинство. В неокупованій частині Донбасу, територіях, що близькі до лінії розмежування, теж проводиться національно-патріотична підготовка, головною метою якої є виховування вольових якостей молоді: розвиток кожної дитини як творчої, впевненої в собі особистості, а не 15-и річного солдата, готового вбивати.

Для прикладу, в місті Бахмут Донецької області кілька днів тому відбулись "Ігри патріотів" для старшокласників. Під час змагань команди демонстрували спортивні навички, вміння працювати в команді та перемагати. Варто зауважити, що головним акцентом в таких заходах є спорт, а не військова справа.

За даними Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, сьогодні на тимчасово непідконтрольній Україні частині Донбасу і вздовж лінії розмежування живуть близько 600 тисяч дітей. Вони стають одним із видів зброї в руках терористів, тому що виховні методи дітей в навчальних закладах більше схожі на вербування неповнолітніх громадян до лав незаконних збройних формувань.

Три роки війни показали, що "керівництво ЛДНР" не приділяє уваги освіті, а намагається виховати нове покоління загартованих солдат, які готові в будь-який момент виконати злочинний наказ.

Читайте також: Як влада так званих "ЛДНР" руйнує майбутнє дітей