Таку заяву очільник українського внутрішньополітичного відомства зробив на своїй сторінці у Twitter.

Читайте також: Трагедія, що РФ має таких релігійних лідерів, – Волкер про реакцію Москви на Томос для України

"У зв'язку з наданням автокефалії Українській церкві закликаю не допускати провокації та спекуляції. МВС забезпечить безпеку та правопорядок. Якщо виникне необхідність протидіяти екстремізму та релігійної ворожнечі, діятиме жорстко, і хай це не стане несподіваністю для "гарячих голів", – наголосив очільник МВС.

Нагадаємо, 11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. У РПЦ досить очікувано на це відреагували. За словами представників російської церкви, такий крок з боку Константинополя є "легалізацією розколу" та матиме "сумні наслідки".

Як створюватимуть Єдину помісну церкву в Україні? 9 жовтня у Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Екзархи їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту Україні й був ухвалений дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

Після надання Україні Томосу у Києві проведуть об'єднавчий Собор, на якому оголосять про створення нової автокефальної Православної церкви і оберуть її предстоятеля. На думку релігійних експертів, цей Собор може відбутися вже до кінця 2018 року.

Про зібрання Собору вже найближчим часом оголосив глава УПЦ КП Філарет.

Що таке автокефалія? Це статус помісної церкви як самокерованої, незалежної частини Вселенської Православної Церкви, що очолюється патріархом, або архієпископом чи митрополитом.

Що таке Томос? Томос – це унікальний церковний документ. Випускають його, коли головна церква хоче надати фактичну незалежність – автокефалію. Зрідка Томос видають з питань, які стосуються положень християнського віровчення, найчастіше він стосується церковного устрою.