Про це повідомляють ЗМІ, які проаналізували історію протиправного тиску в нашій країні на українські підрозділи міжнародних тютюнових гігантів з боку Антимонопольного комітету і судової системи.

"Щоб скандал, пов'язаний з багатомільярдними необґрунтованими штрафами АМКУ, яких зазнала вся тютюнова індустрія України, не виплеснувся на міжнародний рівень, впливові бізнес-асоціації закликали українську владу врегулювати цей конфлікт без участі міжнародних арбітражних інститутів. В іншому випадку скандальні міжнародні розгляди між Україною і глобальними тютюновими гігантами стануть черговою ганьбою для країни, яка декларує захист інвесторів, але на практиці діє із точністю до навпаки", – зазначають журналісти про негативні наслідки необґрунтованого штрафу для всіх учасників тютюнової індустрії на загальну суму 6, 5 млрд грн.

У міжнародному арбітражі тютюнові гіганти зажадають від України відшкодувати незаконно експропрійований у них прибуток – саме так будуть кваліфіковані штрафні санкції АМКУ, які згодом нашвидку підтвердили українські суди без належних доказів.

Журналісти детально проаналізували нагальний судовий процес.

"Українське правосуддя стало на бік АМКУ: в ході швидкого судового процесу з численними процесуальними порушеннями судді просто проігнорували надані їм цілі томи аргументів і доказів необґрунтованої позиції АМКУ, укладення міжнародних експертиз, а в основу вердиктів було покладено спірні твердження АМКУ, який доклав великих творчих зусиль, щоб буквально скласти обвинувальний акт про монополізацію ринку і вину в цьому тютюнових компаній", – пишуть журналісти.

Вони нагадують про те, що судді встигали за лічені хвилини прийняти рішення у справах, що містить десятки томів матеріалів і результатів незалежних експертиз авторитетних міжнародних компаній, ігнорували будь-які аргументи і клопотання учасників тютюнової індустрії.

Так українська судова система легалізувала безпрецедентні в історії України санкції Антимонопольного комітету до учасників тютюнового ринку в розмірі 6,5 млрд грн. Під надуманими приводами драконівським санкціям піддалася "велика четвірка" – "Філіп Морріс", "Джей Ті", "Імперіал Тобакко", "Бритіш Американ Тобакко".

"Зараз для України є "вікно можливостей", яке дозволить країні, зберігши гідність, покласти край скандалу, – відзначають автори матеріалу. – Так, "Імперіал Тобакко" готується в жовтні в апеляційному господарському суді оскаржити судовий вердикт першої інстанції і рішення АМКУ, що стало підставою для штрафу, а також домогтися скасування фінансових санкцій. Це остання можливість для України уникнути міжнародної ганьби. Для цього потрібно небагато – справедливе правосуддя і невтручання в процес впливових політиків, медіа та депутатів».

Днями суди провели засідання вже за апеляційними скаргами компаній "Бритіш Американ Тобакко" та "Імперіал Тобакко" – і перші результати обнадіюють: засідання перенесено, апеляційний суд вивчає клопотання позивачів, компаніям дали додатковий час на підготовку. Є також надія, що будуть задоволені клопотання про призначення судових експертиз, аргументація і розрахунки АМКУ будуть перевірені ще раз незалежними економічними експертами, що дозволить апеляційному суду прийняти більш зважене і об'єктивне рішення, а не тільки покладатися на однобокий виклад всіх обставин справи в поданні АМКУ, як це помилково зробили судді першої інстанції.

Як повідомили журналісти, Міністерство юстиції України вже створило робочу групу, яка оцінює ризики процесу в міжнародному арбітражі. Можливо, що спостерігається зниження швидкості роботи судів проти тютюнових гігантів – перший крок до врегулювання конфліктної ситуації.

"Зараз до цієї справи прикута увага багатьох міжнародних компаній, які ведуть бізнес в Україні або тільки планують це робити. Результат конфлікту стане потужним сигналом для міжнародного співтовариства щодо того, чи можна вести справи в Україні, чи є тут закон і справедливий суд. Інвестори сподіваються, що справа буде вирішена зі збереженням нормальних робочих відносин між стратегічними інвесторами і державою без істотних втрат для інвестиційного клімату України", – пишуть ЗМІ.