Венеціанська комісія та ЄС рекомендували президенту України ініціювати саме створення окремого антикорупційного суду. Не без допомоги міжнародних експертів.

Читайте також: Які справжні наміри Порошенка щодо Антикорупційного суду

Справа нардепів Борислава Розенблата та Максима Полякова, гучні оголошення підозри, обрання запобіжних заходів, однак вироків поки немає. І така ситуація з більшістю справ Національного антикорупційного бюро. Бо коли доходить до того, щоб реально посадити посадовця, судді починають гальмувати справу, переконують в НАБУ. Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник зазначив, що і Генеральна прокуратура і НАБУ мають проблеми в судах.

Осінь є вирішальною для парламенту і влади для створення цього суду. Зараз намагаються обманути людей і міжнародних партнерів якимись окремими палатами, які призведуть до ще гіршого результату,
– заявив Артем Ситник.

Створити палату в Верховному суді пропонував президент. І намагався переконати міжнародних партнерів, що окремий орган не потрібен.

"Підніміть руки якщо в вашій країні існує антикорупційний суд. Немає рук, а де існує антикорупційний суд? В країнах які демонструють успішну боротьбу з корупцією? Вони існують в Кенії, Уганді", – прокоментував Президент України Петро Порошенко.

Ця заява Порошенка обурила міжнародних гостей, а українські активісти пояснили, що окрема палата в Верховному суді проблеми не вирішить. Адже НАБУ має проблеми з вироками в першій інстанції. Про те що корупції в Україні не поменшало, заявляють і європейські бізнесмени.

Для інвесторів і місцевих бізнесменів дійсно корупція залишається проблемою номер один в Україні, якій завжди була. На жаль така ситуація залишиться і через три роки після революції. Це не те, чого ми очікували,
– запевнив член правління Європейської бізнес асоціації Томаш Фіала.

Тож дослухавшись до них, а також до українських громадських діячів Венеціанська комісія та ЄС рекомендували Президенту України ініціювати саме створення окремого антикорупційного суду. Тимчасово, міжнародним організаціям та донорам, які надають Україні допомогу для антикорупційних програм, має бути надана вирішальна роль в органі, який здійснюватиме добір антикорупційних суддів.

Читайте також: Чого коштуватиме Україні узурпація влади "по-новому"

Після роз'яснення Венеціанської комісії президент змінив позицію. І тепер вже голова його парламентської фракції в ефірі українського телеканалу обіцяє взятися за створення антикорупційного суду. До слова, такий законопропроект уже є. Мустафа Найєм з колегами написав його в лютому.

Політики зазначають, якщо президентський закон буде якісним, готові поступитися першістю. Однак, після конкурсу у Верховний суд, який називають ручним, гаранту вірять не надто.