Що відомо про прапор

Стяг має розміри 20 метрів на 6 метрів. Пошила його волонтерка з Краматорська – Оксана Муравьова. А гроші на пошиття надсилали люди з всієї України, зокрема, з окупованих територій. Про це повідомляє "Громадське".

Актуально У МЗС назвали 5 пріоритетів роботи Кримської платформи: детальніше

Разом із прапором на півострів відправили 10 тисяч листівок із написами: "З Днем Збройних сил України!", "Україна – єдина", "Там, де ми, там – Україна" тощо.

Прапор, листівки, Крим, Чонгар, 3 грудня 2020, волонтери, окупація Криму
Окрім прапору, волонтери до Криму також відправили повітрям тисячі проукраїнських листівок / Фото видання "Радіо Свобода"

Додамо, що ця акція є не єдиною. У неділю, 6 грудня, волонтери планують запустити ще один прапор на окупований Донецьк, а у вівторок, 8 числа – на непідконтрольний Києву Луганськ.

Деталі волонтерської акції з прапором

Волонтери вдень прибули на контрольний пункт "Чонгар", що на адмінмежі Криму та Херсонської області. Про це повідомляє ресурс "Крим. Реалії".

За словами активістів, своєю акцією вони хотіли підтримати жителів окупованого Криму. Також волонтери нагадали про ранковий обшук з боку російських силовиків у будинку кримськотатарського активіста Казіма Аметова.

По-перше, таким чином ми показуємо, що це наша земля. Але найголовніше, ми демонструємо свою підтримку людям, які залишилися на окупованих територіях. Людям, які вірять у нас, які вірять в те, що ця земля повернеться та вони знову будуть на вільній землі жити, а не на окупованій,
– зауважив волонтер із Краматорська Влад Борода.

Прапор, листівки, Крим, Чонгар, 3 грудня 2020, волонтери, окупація Криму
Свою акцію волонтери присвятили до Дня ЗСУ / Фото видання "Радіо Свобода"

Попередні цьогорічні акції з прапорами на адмінмежі з Кримом

  • 1 серпня на "Чонгарі" десятки байкерів передали херсонським прикордонникам український прапор у межах щорічного всеукраїнського "мотопробігу Єдності".

Зверніть увагу У небі над окупованим Донецьком пролетів гігантський прапор України: відео

Коротко про обшуки в будинку Казіма Аметова

  • Він є 63-річним кримськотатарським активістом із Судака. Окупанти його звинувачують у причетності до "справи Веджіє Кашка".
  • Уранці 4 грудня в його будинку пройшов обшук. За попередньою інформацією, там "проводили слідчі заходи".
  • Активіст кримськотатарського руху Наріман Джелял повідомив, що слідчі дії пов'язано з його сином Гуллівером. Той, за словами силовиків, нібито перебуває у складі "незаконних збройних формувань".
  • Пізніше Аметов сам розповів подробиці того, як проходив обшук у його будинку. Як зазначив він, силовики вдерлися приблизно о 6 ранку та почали шуміти. Казали, що прийшли до його сина, бо той перебуває в батальйоні Номана Челебіджихана.
  • Цей батальйон є добровольчим кримськотатарським збройним формуванням. Його створення розпочалось на початку 2016 року під час блокади на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.
  • Підконтрольна Києву прокуратура Криму та кримська Нацполіція відкрили кримінальне провадження за фактом ранкового обшуку російських силовиків у будинку Аметова.