Що відомо про обшуки в Музеї Революції Гідності

Про обшуки сам Музей Революції Гідності написав у фейсбуці. Також вони оприлюднили відповідні фото.

До речі Браковані запчастини постачали з Росії на "Львівську залізницю": СБУ викрила схему

У нас – обшук! У ці хвилини саме відкрили та проводимо міжнародний науковий форум, готуємо заходи до річниці Революції Гідності, тому деталі згодом,
– зазначили в музеї.

Як видно з оприлюднених фото, обшук проводять слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності. Входить він до структури Нацполіції. Також відомо, що оперативний супровід здійснюють співробітники СБУ, а процесуальне керівництво – міська прокуратура.

Обшук, Музей Революції Гідності, слідчі, відділ розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності.
Обшук у Музеї Революції Гідності проводять слідчі відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності / Фото Музею Революції Гідності

Нардеп Володимир Ар'єв у фейсбуці повідомив, що слідчі вилучили документацію. Цю інформацію підтвердили в музеї. Директор закладу Ігор Пошивайло додав, що обшуки почалися о 7 ранку й у його квартирі. Крім того, слідчі заблокували роботу 2 приміщень: яких саме, він не уточнив. У підсумку правоохоронці вилучили носії інформації та документацію фінансово-господарської діяльності.

"Наразі слідчі СБУ за зачиненими дверима вилучають документи у бухгалтерії. Ні працівників, ні ЗМІ у кабінет не впускають. А наш науковий форум, який музей готував цілий рік, триває", – зазначили в Музеї Революції Гідності.

Зверніть увагу Вводять в оману і продовжують шоу, – В'ятрович спростував заяви ДБР про його допит

Що могло стати причиною обшуку

За даними "Української правди", слідчі дії проводять у справі за фактом зловживання службовим становищем з боку посадовців музею. Мовиться про привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах

За словами Ігора Пошивайла, обшуки є пов'язаними з перевіркою фінансово-економічної діяльності Музею, зокрема з проєктуванням Меморіального комплексу. Про це він розповів у коментарі LB.ua.

Протягом двох місяців у нас проходив державний аудит, частину висновків якого ми оскаржуємо у суді, а частину вже оскаржили. Санкцію на цей обшук дав Голосіївський суд, пославшись на те, що нібито музей відмовився надавати матеріали щодо будівництва, хоча жодного запиту на це не було в жодній формі,
– розповів директор Музею Революції Гідності.

Він дивується, що саме в такий силовий спосіб, саме в тиждень перед річницею початку Революції Гідності силові структури намагаються цю документацію дістати."Це має дуже дивний вигляд – особливо після нашої заяви про використання терміну "державний переворот" щодо Революції Гідності. Ми є єдиним державним закладом, який відповідає цільово за цей день і за частину державних заходів, які проводять з нагоди цієї річниці", – констатував Поживайло.

Радимо ознайомтися День Гідності та Свободи 2020: програма заходів

Дивіться відео 24 каналу з місця обшуків:

Докладніше про заяву музею щодо "державного перевороту"

  • 17 листопада Музей Революції Гідності оприлюднив заклик до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, інших органів державної влади та всіх ЗМІ.
  • У ньому мовилося про те, що в 2020 році в медіа почастішали випадки вживання деякими українськими політиками, політологами, журналістами словосполучення "державний переворот" для позначення подій листопада 2013-го – лютого 2014 року.
  • У музеї наголосили, що ці події за жодною з ознак не потрапляють під визначення державного перевороту. А з огляду на сучасні соціальні дисципліни, вони є революцією в новітньому розумінні цього терміну, спрямованою на захист демократичного світу.