Загалом зі 120 суддів, ВРП рекомендувала лише 111 осіб. Вісім суддів відмовлено, а питання щодо внесення подання Президентові України про призначення Яновської Олександри Григорівни на посаду судді Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду відкладено. З повним переліком суддів можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також: Журналісти викрили минуле суддів, які хочуть потрапити до Верховного суду

З-поміж 120 кандидатів, 30 не відповідають критеріям доброчесності та професійної етики. До такого висновку дійшла Громадська рада доброчесності, проаналізувавши інформацію про кандидатів.

Це судді Наставний та Слинько, які поміняли свою незалежність на лояльність політиків і виносили політично мотивовані рішення щодо Юрія Луценка. Суддя Золотніков, який у часи Майдану заборонив мирні зібрання у центральній частині Одеси. Судді Червинська та Ступак, які не можуть пояснити статки, що явно не відповідають їх доходам. Богдан Львов, який не може згадати, чи платив мито при ввезенні годинників вартістю квартири. Судді Алла Лесько та Валентина Сімоненко, які потурали збереженню безкарності та кругової поруки у судовому корпусі. Усі ці символи дискредитованого "кривосуддя" вб’ють сподівання на відновлення довіри до нового, але не оновленого Верховного Суду,
– заявив член ГРД Роман Маселко.

За результатами розгляду члени Вищої ради правосуддя не рекомендували до призначення лише двох кандидатів з 30 недоброчесних.

Читайте також: Лишитися за будь-яку ціну: як міліціонери, що не пройшли переатестацію, працюють в Нацполіції

Однак рішення про призначення суддів тепер має підписати Президент Петро Порошенко.

"Як тепер має вчинити Порошенко: довічно призначити суддями тих, хто саджав його кума та особистого генпрокурора чи продемонструвати свій вплив на судову владу і викинути одіозних суддів з ВСУ? Раніше президент казав, що його роль в цьому процес – церемоніальна, і він тільки ставить підпис під тим, що йому пропонує "незалежна" Рада правосуддя. Ну от і побачимо тепер", – зазначили у "Центрі протидії корупції".