Про це у коментарі 24 каналу зауважив еколог ECODIIT Максим Сорока.

Читайте також: Екологічна аварія на Росі: що сталося, чим загрожує, як діяти

Виходячи з того, що відомо про речовини, які вилилися в річку, – всі вони є небезпечними для водного середовища. Ці речовини мають значний період напіврозпаду, поглинаються рослинами та накопичуються у донних відкладеннях. І токсичні для живих водних організмів, мають переважно 2-3 клас небезпеки для людини, відзначив експерт.

За словами Сороки, усі ці речовини визначаються методами хроматографії (метод розділення, аналізу і дослідження сумішей речовин – "24"), і немає відповіді на питання – яка лабораторія в Україні зробила відповідний аналіз на кожен з компонентів і за якими стандартними зразками. "На підставі яких результатів вимірювання (та чого) був зроблений висновок про безпечність джерел водопостачання? Покажіть ці результати вимірювання", – додав Сорока.

Читайте також: Небезпеки для питного водопостачання міст нема, – Гройсман про екокатастрофу на Росі

Беручи до уваги формули хімічних сполук, які потрапили в річку, еколог не бачить зв'язку з аналізом на фосфати, нітрити, азот-амонійний та розчинений кисень, про які відзвітувала Держекослужба.

Рішення про "безпечність" джерел водопостачання нічим не обґрунтоване, таким чином небезпека для населення зберігається, принаймні до результатів на гостру та хронічну токсичність води,
– відзначив він.

Експерт акцентував: ситуація з забрудненням Росі ще раз доводить величину проблеми постійного та оперативного екологічного моніторингу. "Сумно бачити, як поважні фахівці – а дають такі дані… Я розумію – не можна допустити паніки, проте Україна вже знає приклад дій "советсткой власті", коли не допускали паніки у 1986 році", – нагадав Сорока.