Від теплової енергетики до Центральної виборчої комісії, від державних банків до суддів: скрізь Порошенко намагається отримати максимум для забезпечення функціонування свого "клану" як фінансово, так і політично. Так само, коли Порошенко став президентом, логічно постало питання про закриття породження президентської влади – Державного управління справами, яке створене для забезпечення президентського комфорту і щороку проїдає сотні мільйонів гривень.

Читайте також: Як Порошенко і Гройсман замість боротьби з корупцією влаштували боротьбу між собою

Оскільки Україна – парламентсько-президентська республіка, цілком на часі було позбутися цього пережитку часів президентської моделі, створеної в часи президента Кучми. Державне управління справами об'єднує безліч непов'язаних між собою об'єктів, які продукують лише збитки, але при цьому дають можливість нажитися чинному президенту або його оточенню.

Готелі в Києві, сільськогосподарське підприємство, лікеро-горілчаний завод або резиденція Синьогора, збудована коштом Львівської залізниці під проводом Георгія Кірпи в подарунок Кучмі – усе це мало би бути або приватизовано, або передано в користування громадськості.

Першим керівником ДУС після обрання Порошенка президентом став його вірний соратник Сергій Березенко, який разом з Ігорем Кононенком та Олесем Довгим прийшли до влади транзитом через роботу в команді мера-корупціонера Леоніда Черновецького. Щойно Березенко став керівником ДУС, він почав стверджувати, що понад половина підприємств або взагалі не працюють, або не забезпечують діяльність президента.

Березенко
Сергій Березенко – вірний соратник Петра Порошенка

Але через чотири з половиною роки після приходу Порошенка Державне управління справами як було, так і залишається закритою корпорацією. На своє утримання минулого року вони спожили 795 мільйонів гривень, а на наступний рік запросили два мільярди гривень!

Відмінність в тому, що в часи Януковича у резиденції "Залісся" той влаштовував святкування дня народження – а в часи Порошенка в цій же резиденції, подалі від людських очей, відбуваються святкування корпоративів блоку Порошенка. До речі, за участі генпрокурора Луценка, що є прямим порушенням закону, який приписує головному законнику країни бути позапартійним.

Але це лише те, що видно на поверхні. Насправді Державне управління справами є джерелом для безкінечного збагачення. Нещодавно виявилося, що в Києві на ділянці біля метро "Шулявська" збудують житловий комплекс. А земля ця перебуває в постійному користуванні одного з підприємств Державного управління справами – видавництва "Преса України".

Читайте також: Пристрасті навколо ЦВК, або Як Порошенко вдається до відвертих маніпуляцій

Відповідно до детального плану територій, цю ділянку ДУС виведуть з категорії промислових територій та переведуть до категорії житлової багатоповерхової забудови, а більшість розташованих там приміщень знесуть. Два роки тому "Преса України" видала лист щодо розміщення на її ділянці площею майже сім гектарів житлово-офісного комплексу. Вона ж має стати замовником будівництва.


На цій ділянці площею у майже сім гектарів держава втратила мільярд гривень

Якби сталося диво, і Державне управління справами замість "схематозу" із забудовою просто продала ці гектари хоча би по 50 тисяч доларів за "сотку", то держава б отримала за цю землю 35 мільйонів доларів – майже мільярд гривень, як підрахувало видання "Наші гроші".

І так у всьому. Сам Березенко теж доклався до дерибану навіть у дрібницях. Його дружина відкрила елітний дитячий садок в режимному будинку відпочинку "Конча-Заспа" Державного управління справами.

За оренду понад 500 квадратних метрів вона сплачує державі півтори тисячі доларів на місяць, підрахували журналісти "Наші гроші". У нормальних конкурентних умовах їй би вистачило цих грошей на оренду трикімнатної квартири в Києві.


Уляна Березенко відкрила елітний дитячий садок в режимному будинку ДУС

Звичайно, це дрібниці на фоні того, як родина та оточення Березенка заходять у рекламний ринок на державних та комунальних підприємствах, підім'явши під себе розміщення реклами в аеропорту "Бориспіль" та в потягах "Інтерсіті", а також у київському метро – щороку це генерує сотні мільйонів грошей практично із повітря.

Це – своєрідна плата Березенку за лояльність та організацію потрібних Порошенку рішень як у парламенті, так і в Державному управлінні справами, яким Березенко продовжує неформально керувати.

І не дивно, що нещодавно Березенко також був допитаний НАБУ в справі про політичну корупцію. Його прізвище фігурує в смс-повідомленнях депутата-втікача Олександра Онищенка.

Читайте також: Чому Порошенко не підписує сотні указів про призначення і переведення суддів: цинічна причина

Тому після зміни влади не тільки політичні аферисти повинні понести відповідальність за використання влади з метою власного збагачення, але і такі тіньові структури, як державне управління справами, повинні припинити своє існування.