Куди підуть гроші

Насправді ж, на повний огляд потрібно втричі більше. Цим коштом мають провести фінансову перевірку, створити стратегії та змінити структуру.

Читайте також: Уряд виділив на аудит "Укроборонпрому" 32 мільйони гривень

Спершу потреби та витрати "Укроборонпрому" має встановити спеціальний аудит. Він же повинен переглянути всі контракти, підрахувати скільки й на що грошей було витрачено. А у разі виявлення порушень – звільнити керівників заводів. Аудит обіцяли завершити до кінця 2019 року.

Варто додати, що план реформ оборонної сфери гучно презентували ще у 2016 році. Навіть обрали наглядову раду, але до справи так і не дійшло. Утім ліквідувати "Укроборонпром" – це спроба сховати кінці у воду, кажуть експерти.

Що пропонують експерти

Як зазначають експерти, варто змінити систему управління. Тобто замість військових керівників обрати бізнес-менеджерів.

Нам потрібні кластери з закінченим виробництвом, бо наразі багато з них працюють на папері, але насправді розірвані між державним сектором і приватним,
– наголосив екс-заступник міністра оборони Ігор Кабаненко.

А от п'ятий президент Петро Порошенко ще під час своєї каденції зазначив, що аудит вже почався. І до нього будуть залучені компанії зі світовим ім'ям.

Що зробив президент

Тим часом у керма на Банковій тепер Володимир Зеленський. Він обговорював з експертами реформу "Укроборонпрому" ще під час виборчої кампанії.

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський

Однак, вже на посаді про концерн нічого не заявляв. У його команді запевняють, що рішень поки не мають, мовляв, "до всіх речей руки не дійшли".

Мовчить і Ігор Гладковський, син екс-посадовця РНБО, який теж фігурує у розслідуванні про оборудки із закупівлею запчастин для військової техніки. У березні він випустив відеопародію на програму Дениса Бігуса і пообіцяв невдовзі назвати імена тих, хто, на його думку, розкрадає в "Укроборонпромі". Але про обіцянку, схоже, забув.