– Не кожна жінка звертається за допомогою, коли вчиняється домашнє насильство. І не кожна жінка розповість або зізнається, що в неї коїться в сім’ї. Можна говорити й про те, що це є виховання таке. Особливо дівчаток вчать, що не треба виносити з хати будь-який бруд. Тому дівчата мовчать.

Читайте також: Чому ті, хто віддавали накази про вбивства, досі на посадах: коментар експертки

– Якщо це жінки старші, то вони і не знають, яку вони можуть отримати допомогу. Вони звикають до того. Що коїться у них в родині. На жаль, це цифри дуже великі.

– Коли приходять до мене клієнти і я питаю у них: "Чи звертались ви хоча б один раз в поліцію?". Відповідь майже 95%, що ні. Живуть років 10-15 з кривдником.

Якщо відбувається домашнє насильство у жінки в цей момент, то потрібно дзвонити на 102 й обов’язково казати, що вона звертається з приводу домашнього насильства й викликати поліцію.

– Якщо, наприклад, це відбулося вчора, але якось перетерпіли, втекли з квартири, побоялися, то можна написати заяву й зафіксувати, що було таке-то дійство. Чому жінки не звертаються? Тому що, на жаль, часто поліція не допомагає їм у цьому. Приїжджає поліція й говорить: "О, це сімейний скандал. Ми так не любимо цим займатися, вирішуйте це самі".

– Другий випадок, можливо, поліція, навіть, приїжджає деколи і стає на бік кривдника. Розповідає, що вона сама винна, що це він є постраждалим. В результаті жінка залишається ні з чим.

Олена Куц
Олена Куц

– Після того, як був прийнятий новий закон у 2017 році про запобігання та протидію домашньому насильству. Після того були прийняті порядки реагування поліції, які затвердженні МВФ та Кабміном. Тут вже ситуація іде на краще.

Важливо! У 2018 році на домашнє насильство поліції поскаржились 89,5 тисячі жінок. В Україні за 2018 рік зареєстрували 1 тисячу 586 кримінальних правопорушень, пов'язаних із насильством в сім'ї.

– По-перше, трошки більше іде роз’яснення та навчання для поліції. Крім того, якщо це є домашнє насильство і жінка на 102 це зафіксувала, то вони мають заповнити формуляр щодо ризику. В якій ризикованій ситуації зараз перебуває жінка, чи є зараз загроза позбавлення життя, нанесення фізичних ушкоджень. Відповідно до тих ризиків, які вони мають оцінити на місці, працівники поліції можуть винести терміновий заборонений припис.

Цікаво! Як каратимуть суддів, які виносять неправдиві рішення: коментар Горбатюка

– До 10 днів вони можуть заборонити кривднику перебувати в місці проживання постраждалої особи, дзвонити їй, відвідувати. Терміново забрати його з того місця, аби далі не було цієї ситуації. Щоби не було скоєно надалі злочину.


Домашнє насильство в Україні: статистика/ Інфографіка 24 каналу