Другий тур виборів мера Молдови: результати екзитполу

Опитування провели дослідницька компанія Intellect Group спільно з громадською асоціацією SPERO. Про це Intellect Group написали у фейсбуці.

Зверніть увагу У Молдові стартував 2 тур виборів президента: як голосували Санду та Додон

Як завершилися президентські вибори в Молдові: що каже екзитпол

  • Майя Санду (лідерка опозиційної партії "Дія і солідарність", прихильниця проєвропейської політики) – 54,8%.
  • Ігор Додон (чинний президент, прихильник проросійської політики) – 45,2%.

Станом на 21:00, коли закрилися дільниці, офіційна явка становила 52,59%. Тобто, участь у голосуванні взяли понад 1,6 мільйона виборців, і це на 400 тисяч більше, ніж було в першому турі. Порогу явки не було.

Зауважимо, що екзитпол проводили майже на усій території Молдови, окрім невизнаної "Придністровської Молдавської республіки". Також участь у опитуванні не брали представники молдавської діаспори в інших країнах.

Як результати екзитполу прокоментували Додон і Санду

Майя Санду

Одразу після оголошення перших результатів Санду провела брифінг. Експрем’єр-міністр Молдови, зокрема, подякувала громадянам країни за підтримку. Передусім слова подяки пролунали у бік виборців із діаспори, "які їхали за сотні кілометрів на виборчі дільниці та чекали у величезних чергах". Про це повідомляє молдовське видання Newsmaker.

"За кордоном на виборах президента проголосували 250 тисяч осіб. Це безпрецедентна мобілізація. Це історичний рекорд", – заявила Санду.

Також вона повідомила про порушення на виборах. На її думку, ЦВК закривала на це очі, а поліція не вживала жодних заходів проти організованого підвезення виборців.

Попри цю селективну короткозорість, я вірю, що голос громадян буде почуто. Це голос проти тих, хто має стосунок до всіх цих порушень,
– наголосила Санду.

На завершення проєвропейська кандидатка закликала держслужбовців не піддаватися на тиск і захищати голоси громадян. А самих виборців – не піддаватися на провокації та "дотримуватися всіх процедур до кінця".

Ігор Додон

Аналогічний похід до журналістів здійснив і Ігор Додон. Проросійський політик вважає, що саме він переміг. Його слова передають російські інформаційні агенції, повідомляє 24 канал.

За нашими оцінками, за нашими розрахунками, ми з досить великим розривом йдемо вперед всередині країни, без Придністров'я та без діаспори,
– заявив Додон.

Також він закликав і своїх, і прихильників Санду до спокою. Крім того, Додон пообіцяв не допустити дестабілізації в країні.

До речі На пункті пропуску Молдови з Придністров'ям сутички: що відомо, фото, відео

Вибори президента Молдови: офіційні результати 1 туру

  • Майя Санду – 36,16% (понад 487 тисяч голосів)
  • Ігор Додон – 32,61%​ (понад 439 тисяч голосів)

Результати екзитполів у 1 турі президентських виборів у Молдові

  • Ігор Додон – 40,9%
  • Майя Санду – 34,6%

Радимо ознайомитися Майя Санду: все що потрібно знати про кандидатку у президенти Молдови

Що слід знати про вибори президента Молдови

  • Згідно з Конституцією країни, президента Молдови обирають на чотирирічний термін і він вступає на посаду з дня складення присяги.
  • На посаду глави держави може претендувати громадянин, що володіє виборчим правом, який досяг 40-річного віку, жив або живе на території Республіки Молдова не менше ніж 10 років і володіє державною мовою.
  • На попередніх президентських виборах у Молдові 2016 року в другий тур виборів також вийшли Додон і Санду. Тоді переміг проросійський політик. Ще під час передвиборчої кампанії Додон назвав український Крим "російським", що поставило офіційні контакти Києва і Кишинева на чотирирічну паузу.