Про це повідомили на kavkaz-uzel.eu.

Читайте також: Протести у Грузії: мітингувальники майже годину не випускали президентку з кафе – відео

Затриманих звинуватили у невиконанні наказів правоохоронців та дрібному хуліганстві. У результаті силового розгону троє людей отримали травми – двоє протестувальників та журналіст.

Що відомо про силовий розгін

Вранці 26 листопада до парламентської будівлі прибули колони частин спеціального призначення МВС. Вони закликали людей розблокувати входи у парламент. А потім почали витісняти їх та застосувати водомети. Правоохоронці також згорнули намети протестувальників.

грузія тбілісі протести мітинг розгін водомет
Спецпризначенці застосували водомет / tabula.ge

Що передувало розгону

Кілька тисяч людей у понеділок, 26 листопада, ввечері пройшлися протестною ходою та вийшли на опозиційний мітинг на проспекті перед будівлею парламенту в Тбілісі.

Учасники протесту намагалися заблокувати будівлю, щоб перешкодити владній партії Бідзіни Іванішвілі "Грузинська мрія" зібратися на пленарне засідання.

На думку опозиції, вже другий розгін протестувальників за останні два тижні свідчить про втрату лідером владної партії легітимності.

Станом на ранок до грузинського парламенту мобілізовано додаткові сили МВС. Вони перегородили дорогу учасникам акції протесту, які залишаються на місці.

Що відомо про причини протестів

  • Грузинська опозиція наполягає на проведенні реформи виборчого законодавства і переходу на систему пропорційних виборів за партійними списками. Наразі в Грузії діє мажоритарно-пропорційна система.
  • У червні 2019 року владна партія погодилася проголосувати за законопроєкт, який мав затвердити перехід.
  • 14 листопада більшість у парламенті проголосувала проти змін, порушивши обіцянку.
  • Опозиція та активісти звинуватили владу в обмані, а в самій правлячій партії виникла криза, 12 депутатів покинули парламентську більшість.
  • Опозиція заявила, що протестуватиме. Уже 17 листопада біля всіх трьох входів до парламенту встановили намети та цілодобове чергування.
  • 18 листопада через блокування входів парламент не зміг відновити свою роботу. Місцева поліція розігнала демонстрантів, використавши водомет та сльозогінний газ.
  • Під час "зачистки" затримали 37 учасників акцій. Шестеро осіб постраждали, серед них – двоє правоохоронців.
  • Ввечері 25 листопада учасники протестів заблокували кафе, в якому вечеряла президентка країни Саломе Зурабішвілі. Активісти звинували її у відсутності інтересу до подій у державі та вимагали зустрічі з нею.