В його арсеналі вистачало католицької ревності, стриманості і непопулярних рішень з елементами військової диктатури. Але він не скотився до звірств, які влаштували нацист Гітлер чи комуністичний м'ясник Сталін.

Читайте також: Крах диктатора Беніто Муссоліні: останні дні перед стратою

Франко був військовим. Його першим і головним здобутком стала репутація. На службі цінували педантичного молодшого лейтенанта за стриманість, принциповість і сміливість. У непримітній фігурі невисокого чоловіка ховався стальний характер і залізна витримка.

Коли він ще був майором, усі його називали "майорчиком". У нього був невисокий зріст і трохи писклявий голос. Він не був добрим оратором і, якщо мав десь виступати, то робив це з папірця,
– розповів історик Луїс Суарес Фернандес.

Його кар'єра почалася на війні. Під час окупації іспанцями Марокко Франко став одним із небагатьох, кому вдалося пробитися в офіцерський стан. А це була особлива "каста", що складалася з аристократів, куди простолюдинам, типу Франко, дорога була закрита. Корективи у правила внесла війна і бойовий досвід молодого лейтенанта.

Франсіско Франко

Детальний прорахунок при планування військових операцій приніс результат, і вдома "приборкувача Марокко" зустріли оплесками. Він очолив військову академію і взагалі не цікавився справами політичними. Але криза в Іспанії 30-х мало кого залишала байдужим. Серед населення піднімався градус невдоволення владою. Країна розділилася умовно на два блоки – правих і лівих.

Іспанія поринула в хаос демонстрацій, їхніх розгонів і самосудів.

Як диктатура Франсіско Франко змінила обличчя країни – дивіться у програмі.