Чорнобильським лосенятам менше ніж два тижні. Вогонь у зоні відчуження знищив десятки гектарів лісу, у яких загинули й тварини. Малих полум'я лишило сиротами. Йдеться у сюжеті 24 каналу.

До слова У розслідуванні пожеж у Чорнобилі допоможуть супутникові знімки

"Їх підібрали в Чорнобилі ще з мокрою пуповинкою, мабуть, мама або загинула, або дуже сильно злякалася. Але, слава Богу, малюки від пожежі не постраждали", – сказала провідна зоологиня екопарку Олена Фомічова.

Ці малюки із роду лосів європейських, які занесені до Червоної книги. В Україні їх налічують до 6 тисяч. В екопарку вже підростає пара дорослих лосів. Вони чекають на повернення до дикої природи. Цих двох знайд теж повернуть до лісу. Але після того, як відгодують. Це триватиме щонайменше рік.

На час реабілітації в Харкові, чорнобильським лосенятам оберуть імена. Для цього проведуть інтернет-конкурс, в якому можуть взяти участь усі охочі.

Більше про врятованих лосенят дивіться у відео:

Що відомо про пожежі в Чорнобилі

  • 4 квітня у Чорнобильській зоні загорілася трава. Згодом загальна площа пожежі становила вже приблизно 100 гектарів.
  • Ситуація серйозно погіршилась 14 квітня, коли вогонь почав рухався в бік Прип'яті і був лише за 2 кілометри від сховища радіоактивних відходів. На щастя, пожежу вдалось локалізувати і загасити.
  • Наразі розглядають кілька причин пожеж. Зокрема, правоохоронці вже затримали декількох підозрюваних у підпалах.