Про це тимчасова виконувачка міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила на своїй сторінці у Facebook.

Читайте також: Реформаторка та руйнівниця міфів: топ-факти про Уляну Супрун

Як пригадує вона, у сім’ї (народилися чиновниця у США – 24 канал), у школі та церкві її оточення спілкувалося українською, а деякі друзі та колеги говорили ще й англійською. На роботі ж, переконує Супрун, – здебільшого англійською.

"Це норма для української діаспори в Америці. Для більшості українців в Україні таке мовне середовище – фантастика", – зауважила очільниця МОЗ.

За її словами, російська має такі потужні позиції в Україні не тому, що вона є інтуїтивно зрозумілою українцям, а тому, що колись українців окупував режим, що обрав собі цю мову за офіційну.

Це фундаментальний момент, який треба розуміти, щоб не називати запит на відновлення історичної справедливості черговим "мовосрачем". Якби Україну не було окуповано більшовиками, ми б зараз не розуміли російської так само, як поляки чи німці. Втім сталось інакше, і природа двомовності України – це кривава історія завоювання, репресій, геноцидів, асиміляції та дискримінації,
– підкреслила Супрун.

На її переконання, говорити про фейки та брехню як інструмент гібридної війни прийнятно, натомість говорити про мову як криптографічний захист для перемоги у гібридній війні – розпалювати ворожнечу.

"Сміятись з того, що в українській мові так мало слів-відповідників термінам у розвинених мовах на зразок англійської – прийнятно. Відверто говорити, як і чому так склалось історично, – не на часі. Сміятись з росіян у Європі, коли ті сваряться з офіціантами, які не розуміють російської, – це ок. У той же час у Києві сприймати за грубість чи пихатість прохання перейти на українську – поширена реакція", – додає міністерка.

Крім того, вона наголошує, що питання української мови також є питанням боротьби з дуже поширеним в Україні комплексом меншовартості, а захист української мови – це питання виключно захисту української мови та сприяння її розвитку; все решта – маніпуляції.

Читайте також: Ірина Подоляк: Політична "мовотворчість"

"Дуже сподіваюсь, що народні депутати проголосують у першому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної та спокійно забезпечать його подальше прийняття, доопрацьовуючи за необхідності окремі його складові. Це дуже допоможе у культурній війні з Росією, що триває століттями, і дасть можливість відновити історичну справедливість", – підсумувала Супрун.

Що відомо про Уляну Супрун: дивіться відео

Нагадаємо, у четвер, 4 жовтня, Верховна Рада має намір розглянути чотири законопроекти про мову. Як зазначив голова парламенту Андрій Парубій, зараз у цій сфері є вакуум, оскільки Конституційний Суд скасував закон Колесніченка–Ківалова.