Таку думку в інтерв’ю Громадському радіо висловила професорка НАУ КМА Лариса Масенко.

За її словами, затвердження російської як ще одної державної мови призведе до її тотального домінування, що і сталося у Білорусі.

Я шаную пана Грицака (Ярослав Грицак, – ред.) як історика, його позицію не можу підтримати, тому що двомовна ситуація, яка закріплена на законодавчому рівні, призведе до дискримінації української мови. У сучасній Білорусі двомовність припинила процес білорусизації, почалося домінування російської мови. Наразі білоруська мова перебуває в кризовому стані
, – зазначила Масенко.

Читайте також: Соцмережу "ВКонтакті" переклали на львівську ґвару

Окрім цього, на думку професорки, мовний закон в Україні виконується лише на папері. Щоб вирішити цю проблему, необхідно створити відповідні державні інстанції з контрольними функціями.

"Після Революції гідності русифікація не лише не зупинилася, а ще й у деяких сферах посилилася. Мовний закон у країні не виконувався, він існував на папері. Думаю, що держава повинна була відкрити Центр або Комітет з підтримки української мови з контрольними функціями. Перший міністр оборони Костянтин Мороз – росіянин, який вивчив українську мову. Він видав низку законів, де було положення про те, що командний склад та офіцери мають опанувати українську мову, але на добровільних засадах. То була помилка", – переконана Масенко.

До слова, експерт розповів, коли почали вимирати українці.