"Це рішення (надання Україні зброї – "24") дасть можливість приступити від теоретичної до практичної підготовки наших розрахунків та створити потужний протитанковий резерв", – сказав він.

Читайте також: У Держдепі США назвали умову, за якої можна використовувати "Джавеліни" на Донбасі

Третє покоління

Прибуття довгоочікуваних в Україні "Джавелінів" було сприйнято з ентузіазмом та розцінено як цілком позитивний сигнал, який посилає нам Америка. Тим паче, що й платить за цей "бенкет" вона ж. Ще на початку року президент Петро Порошенко та посол США в Україні Марі Йованович заявляли, що передача систем "Джавелін" відбудеться за рахунок Сполучених Штатів. Про те, що саме 47 млн доларів на "Джавеліни" для України були закладені в цьогорічний бюджет США, розповідав і посол України в США Валерій Чалий.

Всього українська сторона отримає 37 пускових установок "Джавелін" (включно з двома ПТРК для запчастин); 210 ракет до них; тренувальні комплекси; тренінги з використання ПТРК та їхнього технічного забезпечення; послуги з транспортування. Водночас міністерство оборони України не планує відмовлятися від закупівель ПТРК власного виробництва – про це у березні цього року заявляв член профільного парламентського комітету Дмитро Тимчук.

Вітчизняні ПТРК "Корсар" і "Стугна" вже закупалися минулого року. Були замовлення на десятки одиниць, а зараз вже на більш серйозну кількість – це таємна інформація. Йдеться і про пускові установки, і про ракети,
– розповідав Тимчук в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Між тим він визнав, що "Корсар" і "Стугна" є ПТРК другого покоління, тоді як "Джавеліни" – третього. Різниця між ними полягає у принципі "вистрілив і забув".

Особливість ​
Особливість ​"Джавелінів" – у принципі "вистрілив та забув". Вони не потребують супроводження ракети пультом

Експерт пояснює: голівка самонаведення "Джавелін" ловить ціль і вражає її, а у використанні ПТРК другого покоління необхідно, щоб після пострілу навідник "супроводжував" ракету пультом до того моменту, поки вона не влучить у ціль. Таким чином, розрахунок ПТРК може бути швидко знищений супротивником, адже він змушений якийсь час залишатися біля місця пуску ракети. Таким чином, американські "Джавеліни" є набагато прийнятнішим варіантом, а також справді цінним подарунком, проте чи переламають вони хід війни на сході?

​Українська
Українська "Стугна" є до певної міри аналогом "Джавелінів". Де в чому вона програє "американцям". Щоправда, стріляє все ж на більшу відстань

Добре, але мало

Міністр оборони Степан Полторак закликав не надто переоцінювати важливість нових протитанкових ракетних комплексів. "Наприклад, якщо "Джавеліни" стріляють на відстань 2 км, то "Стугна" – на 5 км. Якби у нас там було 10 тисяч "Джавелінів", це одна справа, але коли в нас 35 цих установок – зовсім інша", – зазначив він.

Читайте також: "Джавеліни" в Україні: перемога чи запізніла реакція?

Принциповим чином "Джавеліни" ситуацію на сході не змінять, вважає генерал-лейтенант запасу Ігор Романенко.

На це сподіваються не тільки американці, які не хочуть порушувати баланс, а й росіяни. Загалом, принципово важливо, що американці надали нам серйозну летальну зброю. Почин дорожчий за гроші – і не тільки для США, але й для інших західних союзників, від яких ми чекаємо допомоги. У росіян перевага у бронетехніці, тому нам потрібні саме протитанкові засоби. Також у РФ перевага в літаках і вертольотах. А значить, нам потрібні засоби протиповітряної оборони. Крім цього, ми потребуємо протиракетних комплексів. Тобто поставки "Джавелінів" не вирішують всіх наших проблем, але це хороший сигнал,
– коментує експерт.

Про певний символізм прибуття в Україну американської зброї говорить і член Сенату США Роб Портман. "Довгоочікувана доставка протитанкових ракет "Джавелін" до України є ключовим символом рішучого наміру США підтримувати Україну, яка захищає себе від агресії Росії", – говорить Портман, якого цитує "Голос Америки".

Видання додає: своє схвалення наданням Україні "Джавелінів" висловив і колишній кандидат у президенти США Марко Рубіо, який програв боротьбу за номінацію від Республіканської партії Дональду Трампу. "Радий, що Державний департамент підтвердив доставку протитанкових ракет "Джавелін" до України. США мають продовжувати посилювати Україну та інших союзників, щоб вони могли захиститись від загрози російської агресії", – відзначив Рубіо.

Водночас екс-посадовець Пентагону та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер відгукується про американську зброю в Україні не без певного скептицизму. Він вважає, що в умовах, коли українська армія не пройшла необхідне їй "перезавантаження", наявність чи відсутність протитанкових комплексів не вплине на обороноздатність нашого війська.

Читайте також: Дипломат назвав умову, за якої США можуть дати Україні додаткові "Джавеліни"

Без реформ не вистрелить

"Нарешті Україна отримала "Джавеліни". На моральному, політичному, тактичному та стратегічному рівні це правильне рішення, яке допоможе Україні захиститись від безупинної агресії Росії, що вже забрала понад 10 000 життів (…). "Джавеліни" є корисним видом озброєння, яке матиме обмежений стримуючий ефект, але фундаментально не змінить можливості української армії. Значно важливішою є структура командування Збройних сил, яка відчайдушно потребує реформування у відповідності до стандартів НАТО, а також рівень підготовки та боєготовності українських військ – обидві ці складові також потребують негайної уваги", – переконаний Карпентер.

"У довготерміновій перспективі буде значно краще, якщо Україна реформує свою оборонну промисловість (тобто зробить її прозорішою та менш вразливою до корупції), щоб бути здатною самостійно виробляти протитанкову зброю", – додає він. З оцінкою Карпентера погоджується і Люк Коффі, директор Центру досліджень закордонної політики у Heritage Foundation. "Згоден на 100%. "Джавеліни" не змінюють правил гри, але мусять стати компонентом більш широкої та всеохопної стратегії", – твітує Коффі.

І все-таки постачання в Україну американських ПТРК є позитивом хоча б з тієї точки зору, що "Джавеліни" прокладають шлях іншим видам озброєнь, які можуть також надходити до нас. Таку думку висловлює директор інформаційно-консалтингової компанії "Defense express" Сергій Згурець.

Американська техніка розрахована на бійця, який інтуїтивно може оперувати подібною зброєю. Ми маємо безпілотні комплекси "Raven" американського виробництва, і, за нашими оцінками, ця зброя дуже нам підходить. Схожа ситуація із "Джавелінами". Їх давно використовує американська армія. І я думаю, що вони суттєво вплинуть на посилення протитанкового резерву. Гадаю, що навчання не займе багато часу. Використовуватимуть зброю, залучивши сили спеціальних операцій та десантно-штурмових військ,
– каже Сергій Згурець.

Окрім цього, "Джавеліни" "стали зеленою карткою для інших країн стосовно того, що нам можна постачати високотехнологічні зразки. Бо цей процес протікає дуже повільно і непросто. З іншого боку, агресор і сепаратисти не знають, де будуть застосовані "Джавеліни", а тому ефект страху є дуже великим. Використання їх у кожній точці введе ворога у ступор. Дійсно відстежити пересування цих комплексів надзвичайно важко", – додає експерт.

Читайте також: Путін відповість на надання "Джавелінів" Україні, але не так, як раніше, – політолог

"Іскандери" більше не сміються?

Тим часом, як і слід було очікувати, в Росії дуже болісно прийняли новину про "Джавеліни". Як повідомлялося, депутат Держдуми Росії від анексованого Криму Руслан Бальбек назвав нову зброю "червоною кнопкою", яку Україна прагне натиснути.

"Поставка "Джавелінів" – це стимулятор української агресивності. Сучасні американські озброєння, самі того не підозрюючи, можуть спонукати Україну до абсолютно непередбачуваних агресивних дій як проти "республік" Донбасу, так і проти півострова", – сказав він. І тут же пообіцяв, що "відповідь прийде негайно".

Приблизно про те ж у грудні минулого року говорила і прес-секретар російського МЗС Марія Захарова. Коментуючи затвердження поставки ракет до Києва, вона заявила, що таке озброєння України ще більше посилить напруженість між Москвою та Вашингтоном і підштовхне нашу державу "до необережних нових військових рішень".

"Джавеліни", ймовірно, викличуть у російського командування незручні спогади про американські портативні протиракетні установки Stinger, які відіграли важливу роль в тому, щоб примусити Радянський Союз піти з Афганістану наприкінці 1980-х,
зауважує Ян Бжезінський, головний дослідник Центру з міжнародної безпеки Scowcroft при Atlantic Council.

​
"Джавеліни" не витіснять Росію з Донбасу, але зроблять дії російських сил на окупованих територіях витратнішими, вважає Ян Бжезінський

Водночас, на думку експерта, лише "Джавелінів" не достатньо, щоб витіснити Росію з Донбасу та Криму, але вони значно збільшують можливості України зробити дії російських сил витратнішими. Відтепер "Джавеліни" допоможуть стримати подальші захоплення Росією української території, говорить Бжезінський. І додає, що надання ПТРК має супроводжувати подальша військова підтримка України, розширення присутності НАТО в Центральній Європі та потужніші економічні санкції проти Росії, щоб переконати Путіна припинити окупацію Криму та східної України.


Свого часу легендарні "Стінгери" допомогли "відправити" радянські війська з Афганістану додому. Експерти вважають, що "Джавеліни" нагадуватимуть Росії про ту ганебну поразку. Ілюстрація з відкритих джерел

В цілому ж, підсумовуючи, варто зацитувати слова нардепа Андрія Тетерука, який вважає, що отримані Україною "Джавеліни" – це "не тільки оборонна зброя, це зброя психологічного тиску, яка свідчить про багатовекторну допомогу в протистоянні з Росією як агресором. Надання такої зброї – великий ступінь довіри до українських військових", – переконаний він.

Читайте також: Після "Джавелінів" в Україні будуть зенітно-ракетні "Стінгери", – військовий