Джеймс Юрченко потрапив у фірму, до якої імениті компанії стають у чергу. І саме від його умінь залежить, чи вдасться їхнім продуктам захопити масовий ринок.

Читайте також: Український вчений, чиї роботи розвинули теорію Дарвіна – Теодозій Добжанський

Інженер народився у США, але його коріння з України.

Моя бабця народилася на території України, а дід у селі по той бік річки. Певний час прожив у Одесі, далі багато подорожував, зокрема, побував у Греції. Потім повернувся додому, аби одружитися з бабцею. Разом вони емігрують до Аргентини, а звідти приблизно у 20-их – до Америки,
– розповів Джеймс Юрченко.

В Аргентині дід легендарного інженера займався м'ясом, у Штатах – працював з металами, доглядав територію заміського клубу. Йому вдасться забезпечити сину хорошу освіту – той стане фармацевтом. А от онук піде іншим шляхом – вступить до Стенфордського університету вивчати мистецтво, зокрема, скульптуру. Втім, статичні статуї його не цікавили, усі роботи були механічними: реагували на вітер, звук чи світло. Так він навчиться зварювати й подружиться з електронікою.

Джеймс Юрченко не має інженерної освіти

На початку 1970 року Девід Келлі заснував компанію продуктового дизайну, яка згодом отримала назву IDEO. Джеймс Юрченко не мав інженерної освіти, але його різносторонні навички стали головним аргументом, який допоміг влаштуватись на роботу.

Читайте також: Ольга Хохлова – українська дружина Пабло Пікассо

Першими серйозним клієнтом стала компанія Apple. Одного дня Стів Джобс замовив спроектувати мишку для нової моделі комп'ютера. Хлопцям нічого вигадувати не довелось – у лабораторному центрі компанії "Ксерокс" уже були прототипи. Єдине, пристрій коштував близько 400 доларів, а Джобс хотів опустити ціну до 15. Насамперед, потрібно було зробити прототип.

Нам потрібно було знайти правильну кульку. Та, що для пінг-понгу, надто легка. А потім хтось згадав, що у його дезодоранті теж є, тож ми пішли у крамницю,
– згадує Джеймс Юрченко.

Хлопці вийняли її, накрили кришкою від масельнички і почали водити по столу. Тут же інженери зрозуміли найбільшу помилку "Ксерокса" – їхня мишка була надто точною і, відповідно, нашпигована завеликою кількістю електроніки. Юрченко надихнувся грою атарі і спроектував усе простіше. Стіву Джобсу модель сподобалася, єдине дратувало, що кулька під час руху створювала шум, тому попросив покрити її гумою.

У 1974 році, коли у світ вийшов комп'ютер Apple Lisa, людство вперше почало масово користуватися мишкою, а Юрченко почувався гордим, що його розробка тепер на столах у всьому світі. Принцип, який вони тоді винайшли, застосовували у всіх пристроях упродовж наступних 15 років, доки не винайшли оптичну мишку.

Кульку для першого прототипу комп'ютерної мишки взяли з дезодоранта

Співпраця з Apple стала хорошою рекламою для IDEO і принесла нові замовлення. При чому найрізноманітніші: від меблів до медичних пристроїв. На початку 1980 років, компанія IDEO почала працювати з Metaphor Computer Systems. Їм спало на думку позбутися надокучливих кабелів, а от уже на плечі Юрченка лягло, як додаткові технологічні рішення вмістити у стандартний об'єм мишки, клавіатури та й усіх інших частин.

Пристрій "Палм 5" зараз називають попередником смартфонів. Керівництво попросило, аби дизайнери IDEO зробили його ще меншим, зрозумілішим і простішим у користуванні. Таким, щоб сподобався простим людям, а не інженерам. Юрченко запропонував використати клейку речовину, яка після нагрівання ставала рідкою, а, застигнувши, міцно утримувала всі нутрощі та металеве покриття. Якби довелося відкрити гаджет, то треба було б знову нагріти корпус. Але ця опція їм не згодилася, "Палм 5" був дуже надійний, а компанія продала десятки мільйонів пристроїв.

Читайте також: Гаррі Вінстон — найвідоміший ювелір ХХ століття родом з України

Зараз Джеймс Юрченко на пенсії. Зізнається, що досі й експериментує з електронікою та вдосконалює те, що потрапляє під руку.

"Якщо вам щось не подобається, то змініть це. Якщо ви купили стіл і вас щось не влаштовує, візьміть пилку та переробіть. Якщо щось не використовуєте, то викиньте. Ми з дружиною часто ходимо в походи. І, купивши рюкзак, відрізаємо все, чим ми не користуємось. А потім дивимось на інших мандрівників, а у них усе, як на малюнку", – порадив Джеймс Юрченко.