Про особисте життя кандидата у президенти, а також його політичні успіхи та провали читайте на сайті 24 каналу.

Важливо Вибори у США 2020: Байден ще більше відірвався від Трампа – рейтинг кандидатів

Основні факти з біографії Байдена

Джозеф Байден народився 20 листопада 1942 року у Скрентоні, штат Пенсільванія. Коли Джо було 10 років, сім'я переїхала до Вілмінгтона, штат Делавер.

У дитинстві він дуже заїкався, через що з нього насміхалися ровесники. Він наполегливо намагався впоратися з цим – заздалегідь "розігрував" у голові майбутні розмови, вивчав тексти, які потрібно було на уроках читати вголос тощо. Зрештою йому вдалося подолати цю мовленнєву ваду.

Він вивчав історію та політичні науки в університеті штату Делавер. Пізніше здобув ступінь доктора юридичних наук в університеті Сірак'юс (Нью-Йорк) та заснував власну адвокатську фірму.


Джо Байден в юності / Фото @VP/Twitter

Зі своєю майбутньою дружиною Нейлією він познайомився у коледжі. Під час знайомства з її матір'ю на запитання, чим він хоче заробляти на життя відповів, що має намір стати президентом США.

У 30 років Байден став одним із наймолодших сенаторів у історії США. Штат Делавер у Сенаті він представляв з 1973 по 2009 рік.

Буквально за кілька тижнів після того, як він отримав цю посаду, його дружина та 13-місячна донька Наомі загинули в автомобільній аварії. Двоє синів – Бо та Гантер – отримали травми. Він присягнув Сенату в їхній лікарняній палаті.

У 1977 році Джо Байден одружився вдруге – з Джилл Трейсі Джекобс, вчителькою англійської мови. Вони познайомилися на побаченні наосліп, яке організував брат Байдена, і мають спільну доньку Ешлі.


Родина Байдена / Joe Biden, Facebook

У 1987 році політик вперше балотувався в президенти. Однак тоді його звинуватили у плагіаті частини промови лідера британської лейбористської партії Ніла Кіннока. Вона включала згадку про родичів, яка, у випадку Байдена, не відповідала дійсності. Тоді ж з'ясувалося, що Байден брехав про те, що був одним із найкращих студентів коледжу та університету – журналісти з'ясували, що він мав погані оцінки. Байден визнав свої помилки і покинув перегони.

Він виступив проти війни в Перській затоці у 1991 році. У 1999-му став автором резолюції Сенату про початок військової операції проти Югославії. Також Байден був прихильником війни в Афганістані та голосував за дозвіл на використання військової сили США в Іраку (2002 рік). Останнє він згодом назвав помилкою.

У 2008 році політик вдруге балотувався в президенти, але знову зняв свою кандидатуру. Тоді переміг Барак Обама, а Байден згодом став віцепрезидентом. Цю посаду він обіймав з 2009 до 2017 року.

У 2014 році Джо Байден входив до списку найменш заможних урядовців США – посів 577 місце з 581.


Джо Байден з дружиною Джилл / Joe Biden, Facebook

У 2015 році від раку мозку помер старший син політика – Бо Байден.

У виборчих перегонах 2016 року Джо Байден участі не брав. Таку можливість розглядав, але у команді політика вирішили, що Гіларі Клінтон має більше шансів перемогти Дональда Трампа.

Наразі Байден може стати найстаршим обраним президентом в історії США. Якщо він переможе у листопаді, то свій президентський термін розпочне у 78 років.

Джо Байден і Україна

У липні 2009 року політик прилетів до України з робочим візитом. Тоді з президентом Віктором Ющенком вони домовилися створити Українсько-Американську Комісію зі стратегічного партнерства. Восени того ж року відбулося перше її засідання.

До теми Боротьба з корупцією, допомога з агресією РФ: Байден назвав пріоритети щодо України

Після Революції Гідності, у квітні 2014 року, відвідав Київ та висловив підтримку новому уряду України з боку Вашингтона. На інавгурації Петра Порошенка очолив делегацію США,

У грудні 2015 року мав дводенний візит в Україну, під час якого, зокрема, виступив у Верховній Раді.

У січні 2018 року викликало резонанс відео, де Джо Байден заявив, що українського генпрокурора звільнили на його вимогу. Очевидно, йшлося про Віктора Шокіна. Байден також назвав його "сучим сином".

Пізніше Дональд Трамп звинуватив політика у втручанні в українське правосуддя, щоб "закрити справу проти його сина".

Йдеться про те, що у травні 2014 року молодший син Байдена, Гантер, став членом Ради директорів української енергетичної компанії Burisma, власник якої фігурував у низці корупційних розслідувань. Гантер Байден контролював юридичні справи фірми та отримував 50 тис. доларів США щомісяця – на посаді він перебував до квітня 2019 року.

Деталі Справа Burisma: що відомо про українську компанію, яка спричинила скандал у США

У НАБУ своєю чергою зазначили, що у справах, відкритих щодо Burisma, йдеться про порушення 2010-2012 років, а Гантер Байден був найнятий пізніше. Він сам розповідав американським ЗМІ, що мав лише одну коротку розмову з батьком про роботу в українській компанії. Джо Байден же зазначав: дізнався про призначення сина на цю посаду з новин.