Через високий інтерес до історичного видання Кіпіані, даний ефект стали називати також "Ефектом Медведчука", і того ж дня про це написали в Українській Вікіпедії. Про це на своїй фейсбук-сторінці написав Назар Токар.

Актуально "Справа Василя Стуса": що варто знати про книгу, яку суд заборонив через Медведчука

скриншот
Скриншот із Вікіпедії

Оновлену інформацію з Вікіпедії вже видалили, але скриншоти залишились.

Як повідомив у себе на сторінці у фейсбуці автор книги Вахтанг Кіпіані, весь наклад книги було розкуплено протягом години після винесення вироку суду.

Що це за ефект Стрейзанд і до чого тут Медведчук

  • Термін "ефект Стрейзанд" походить від інциденту 2003 року, коли відома голлівудська акторка Барбара Стрейзанд звернулася до суду з вимогою стягнути з фотографа Кеннета Аделмана і сайту Pictopia.com 50 мільйонів доларів.
  • Все тому, що фото її будинку було доступне серед 12 тисяч інших фотографій узбережжя Каліфорнії. Злого умислу в цьому не було, річ у тім, що фотограф справді знімав узбережжя в межах проєкту, який вивчає ерозію ґрунтів. Сайт із фотографіями та науковими матеріалами був загальнодоступним, однак цікавилися ним лише фахівці.
  • До того, як Стрейзанд подала позов, фотографію з її будинком завантажували із сайту всього 6 разів, з яких двічі це робили адвокати акторки. Після позову знімок і сайт стали надзвичайно популярним, через місяць їх переглянули понад 420 тисяч відвідувачів.

До теми Адвокат Медведчука постійно нападав на мертвого Стуса, – Кіпіані про судове засідання

  • Ситуація із забороною книги Кіпіані про Стуса – схожа. Після майже повного задоволення позову Медведчука судом люди кинулись до книгарень та розкупили увесь наклад "Справи Василя Стуса".
  • Річ у тім, що у 1980 році Віктор Медведчук був адвокатом Василя Стуса. З таким "захисником" той отримав максимальний термін ув’язнення – 10 років примусових робіт і 5 років заслання. У таборі він помер.
  • Медведчук визнав обвинувачення радянської влади проти поета і дисидента "правомірними". У суді над Стусом він фактично виконував роль "другого прокурора".