Про це у коментарі сайту "24" сказала виконавчий директор міжнародної благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Олена Кравченко. За словами фахівця, наша країна потребувала відповідного законодавства вже 10 років.

Закони України про оцінку впливу на довкілля, про стратегічну екологічну оцінку і басейновий принцип – це три сучасні закони, що впроваджують європейські стандарти і окрім вирішення низки проблем наближають нас до виконання умов Угоди про асоціацію України і ЄС, де є величезний додаток з 29 директив. І з моменту революції гідності до 4 жовтня цього року жодного закону про охорону довкілля прийнято не було,
– відзначила Кравченко.

Експерт назвала проголосовані екозакони "екологічною революцією".

Читайте також: Екологічна революція: зрозуміло про суть нових екозаконів

"Це перші кроки у забезпеченні екологічної безпеки як частини національної безпеки. Ці закони збалансовують інтереси довкілля, бізнесу і громадянського суспільства. Вони допоможуть нам перетворитися з двієчників у низці екологічних конвенцій, міжнародних угод, де ми під санкціями, виконати умови низки комітетів з дотримання екологічних конвенцій і стати відмінниками", – впевнена Кравченко.

На думку еколога, ці закони створять прозорі процедури для бізнесу. Крім того, впровадження екологічного законодавства від України вимагало і чекало енергетичне співтовариство, де нас теж чекали б жорсткі санкції, якби не прийнято, зокрема, закону про оцінку впливу на довкілля.

Ці закони можна порівняти хіба що з серединою 90-х років, коли відбувалося становлення природоохоронного законодавства нової незалежної України. Вони допомагають ввести нові європейські стандарти управління в галузі охорони довкілля і сталого використання ресурсів, і повернути деякі старі позиції, які були втрачені вихолощенням іншими урядами,
– підсумувала Кравченко.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада України проголосувала три законопроекти, що стосуються екологічного регулювання: "Про оцінку впливу на довкілля" (2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (3259) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом" (3603).