Створює цей завод на базі власних цехів відоме на весь світ ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг". Без сумніву, поява нового потужного підприємства – величезний плюс як для Кривого Рогу, так і для України в цілому. Адже це й поповнення бюджету, і нові робочі місця… Проте є один важливий нюанс.

Читайте також: "Запоріжсталь" проводить масштабну екологічну модернізацію, – голова ОДА

На сайті ПАТ вказано, що "Ливарно-механічний завод" створюється як самостійна бізнес-одиниця і основна увага буде сконцентрована на "підвищенні якості продукції, що виробляється; підвищенні конкурентоспроможності за рахунок оптимізації бізнес-процесів; зниженні собівартості продукції; розширенні потужностей і асортименту продукції; підвищенні продуктивності праці". І жодного згадування про одну з найболючіших проблем сьогоднішнього Кривого Рогу – екологічну.

Зараз місто, у прямому значенні цих слів, задихається від шкідливих викидів. В першу чергу, тому що ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" – найбільший в Україні забруднювач навколишнього середовища. За офіційними даними Міністерства екології і природних ресурсів, у 2016 році це підприємство стало лідером антирейтингу забруднювачів атмосферного повітря:

  1. ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" – 273 000 тонн на рік
  2. ММК ім Ілліча – 178 000
  3. Бурштинська ТЕЦ – 168 000

Крім того, ПАТ входить у топ-5 підприємств України за кількості твердих відходів. (Тут лідирують інші підприємства з Кривого Рогу, зокрема, Північний гірничо-збагачувальний комбінат.)

Менеджери "АрселорМіттал Кривий Ріг" запевняють, що у повному обсязі виконують зобов'язання зі зменшення шкідливих викидів. Так начальник відділу з комунікацій Олена Кондратюк заявила:

За останні п’ять років на заходи зі зниження згубного впливу на навколишнє середовище компанія виділила майже 5 мільярдів гривень. І за рік ми знизили кількість викидів у атмосферу на 12,7%. Тому не перевищили дозволені норми.

Оптимістично говорить і директор департаменту з охорони навколишнього середовища Ліана Максименко: "АрселорМіттал Кривий Ріг", інвестуючи в екологічно безпечну сталь, узяв на себе серйозні зобов'язання у розмірі більше 1 мільярда доларів на найближчі 5 років... Для успішного фінансування нашої масштабної інвестиційної програми Європейський банк розвитку і реконструкції виділив підприємству кредит у розмірі 350 мільйонів євро. Ці кошти будуть спрямовані на модернізацію основних фондів і підвищення їх енергоефективності з обов'язковим виконанням екологічних стандартів. Це значно покращить екологічну ситуацію у Кривому Розі.

Проте слова менеджерів підприємства зовсім не заспокоюють жителів одного з найбрудніших міст України. Вже регулярними стали мітинги під лозунгом "Досить труїти Кривий Ріг!" і викривальні прес-конференції екологів. А плани створити новий дочірній завод на базі наявних старих цехів зовсім не потішили, а лише налякали криворіжців. Бо спочатку треба навести екологічний лад з уже наявними потужностями, а потім відкривати нові.

Що зараз у Кривому Розі? Відеоролик, викладений днями в мережі активістами, дає вичерпну відповідь на це питання.


Автор: Зелений Фонд

Читайте також: Росія приховує радіаційну аварію, – ЗМІ