Після закінчення подій Євромайдану, більшість екссиловиків втекли з країни. Деякі з них наразі проходять службу у спецпідрозділах Білорусі. Про це мовиться у розслідуванні білоруського видання "Новы Час".

Читайте також Ексберкутівець, якого підозрюють у розстрілах Майдану, через суд поновлюється в поліції

Що відомо про ексберкутівців, які служать в Білорусі

Автор розслідування Денис Івашин проводить розслідування ще з 2017 року. За 3 роки йому вдалося ідентифікувати постаті деяких українських силовиків, які після подій Революції Гідності перейшли на службу в Білорусь.

Зокрема, журналісти опублікували нові дані про двох втікачів миколаївського підрозділу "Беркута", яких перекинули в Київ для "зачистки протестів на Майдані".

Серед них:

  • Дмитро Анцзупов – капітан спецназу в Мінську;
  • Анатолій Примак – боєць мінського спецназу, посів друге місце на чемпіонаті з рукопашного бою серед білоруських правоохоронців.

беркут омон білорусь
Дмитро Анцзупов, Анатолій Примак / Колаж 24 каналу

Журналісти у своєму розслідування також назвали декілька інших імен беркутівців з України, що служать в ОМОНі. Всі вони ще раніше брали участь в розгоні різних мирних протестів у країні, а також у затриманні опозиціонерів.

Ексберкутівці отримали білоруське громадянство

В ефірі каналу "Настоящее время" редактор білоруської відділу міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm Денис Івашин розповів, що проходити службу в білоруських спецпідрозділах можуть тільки громадяни Білорусі.

Під час вивчення законодавства, я зрозумів, що їм видали абсолютно незаконно громадянство. Не було для цього ніяких умов, коли вони ще втікали у 2014 році з території України,
– пояснив він.

За його словами, українських силовиків взяли на службу в спецназ внаслідок порушення білоруського законодавства.

Ексберкутівці служать в лавах білоруського спецназу: відео