Інформацію про передачу окупантам Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру і Олега Янішевського підтвердив адвокат Валентин Рибін.

Важливо: Обмін полоненими між Україною і Росією: фото та відео

Інший адвокат колишніх силовиків "Беркута" Ігор Варфоломєєв вранці 29 грудня повідомляв, що підозрюваних спецпризначенців вивезли з Лук'янівського СІЗО у Києві вночі. Згодом їх привезли на Донбас для обміну на українських полонених.

Що треба знати про звільнення ексберкутівців з СІЗО?

Ввечері 28 грудня Київський апеляційний суд відпустив з-під арешту під особисте зобов'язання 5 колишніх співробітників спецпідрозділу "Беркут". Олегу Янішевському, Сергію Зінченку та Павлу Аброськіну, які перебували в СІЗО, змінили запобіжний захід з тримання під вартою на особисте зобов'язання.

До теми: Невже забули, проти чого збирався Майдан, – родини Небесної Сотні звернулися до правоохоронців

Після цього під СІЗО почали приходити активісти, які не погоджувалися з таким рішенням. Люди чергували там цілу ніч і перевіряли автомобілі, які виїжджали зі слідчого ізолятора, щоб у них не вивезли підозрюваних у вбивствах євромайданівців на обмін.

Проте правоохоронцям таки вдалося забрати колишніх спецпризначенців. Після цього активісти почали розходитися, адже так і не досягли своєї мети.

Водночас у ГПУ пояснили, що підозрюваних у справі про розстріли на Майдані ексберкутівців відпустили під особисті зобов'язання, але саму справу не закривають. Слідство у ній триває, а винних можуть засудити і заочно.

Що відомо про обмін полоненими?Про обмін утримуваними особами у форматі "всіх на всіх" домовилася Тристороння контактна група у Мінську. Попередньо провести обмін до кінця року також домовлялись президент України Володимир Зеленський і Росії Володимир Путін на нормандській зустрічі у Парижі 9 грудня.

Розпочався великий обмін між Україною та представниками окупантів в 11 годині 29 грудня на контрольно-пропускному пункті "Майорське" під Горлівкою у Донецькій області. На Батьківщину повернулися 76 полонених.