Про це у коментарі сайту "24" розповіла виконавчий директор міжнародної благодійної організації "Екологія. Право. Людина" Олена Кравченко.

За словами еколога, прийняті закони – тільки перші кроки. Експерт пояснила, що потрібно підготувати великий пакет нормативних і підзаконних актів. Також має бути проведена значна робота профільного міністерства щодо навчання держслужбовців, громадськості, бізнесу.

Буде внесена низка змін в чинні нормативні акти. 6 місяців у нас є на внесення змін і на підготовку пакету підзаконних актів, щоб закон, зокрема, про оцінку впливу на довкілля запрацював. Ще як мінімум півроку потрібні інтенсивні тренінги для зацікавлених сторін – громадськості, бізнесу і держслужбовців, по навчанню користуватися цими законами,
– уточнила Кравченко.

Читайте також: Екологічна революція: зрозуміло про суть нових екозаконів

Еколог переконана, що якщо і далі так само злагоджено працюватиме команда, яка представляла різні зацікавлені сторони – бізнес, громадськість, центральні виконавчі органи, парламент, то впровадження може пройти максимально безболісно, з користю для довкілля, громадськості і бізнесу.

Чисте атмосферне повітря і питна вода завтра не настануть. Завтра ми не задихаємо максимально чистим повітрям. Але ці перші кроки допоможуть налагодити систему екологічної безпеки. Відчутні результати будуть через декілька років. Але без перших кроків цих результатів не було б,
– акцентувала Кравченко.

Нагадаємо, 4 жовтня Верховна Рада України проголосувала три законопроекти, що стосуються екологічного регулювання: це проекти законів "Про оцінку впливу на довкілля" (2009 а-д), "Про стратегічну екологічну оцінку" (3259) та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження інтегрованих підходів в управління водними ресурсами за басейновим принципом" (3603).