Таку думку сайту "24" висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Читайте також: Україна ніколи не прийме таку домовленість, – Порошенко про план Росії

Як зазначає політолог, особливість нинішньої сесії Генасамблеї – Петро Порошенко виступав двічі, що буває рідко. Вдруге – на саміті з миротворчих місій ООН, який проходив паралельно. Ймовірно, говорить Фесенко, що українська сторона, знаючи про це, спеціально запланувала свої ініціативи щодо місії ООН на Донбасі, які контрастують з російською позицією. Україна, як відомо, наполягає на контролі над україно-російським кордоном місії ООН, неприсутності росіян і більш широких функціях контингенту. Росія хоче миротворців тільки на лінії розмежування, допускає можливість їхніх поїздок іншими територіями, але тільки в якості охорони спостерігачів ОБСЄ. Це, вважає експерт, призведе до поступового заморожування конфлікту, а не його врегулювання.

За словами Володимира Фесенка, нас підтримують США, Великобританія. У принципових положеннях – Німеччина і Франція, хоча вони готові до пошуку компромісу і працювати з російським проектом. Але, якщо зрушень з питання кордону і функцій не буде, то навряд чи буде рішення щодо введення місії ООН. Хоча, наголошує політолог, прогрес є й ідея миротворців уже обговорюється практично.

Читайте також: Що говорили про Україну під час Генасамблеї ООН: головні тези

Раніше Росія повністю відкидала ідею місії ООН. Тепер Москва готова обговорювати її і пішла на якісь поступки. Тому рано чи пізно ця ідея може бути реалізована,
– вважає експерт.

Водночас, наголошує політолог, якщо говорити про наслідки обговорення питання введення миротворців, то ситуація неоднозначна. Заступник міністра закордонних справ РФ Гатилов уже заявив, що Росія не приймає українську позицію про передачу контролю над кордоном місії ООН, тому що це нібито порушує Мінські угоди. Це, вважає Фесенко, не так.

У Мінських угодах йдеться про те, що Україна отримає контроль над кордоном після виборів в ОРДЛО. А в цьому випадку йдеться про те, щоб миротворча місія ООН разом з ОБСЄ отримали контроль на перехідний період. Це компромісна пропозиція, сенс якої в тому, щоб припинити доступ у зону конфлікту зброї і найманців. Без цього не можна очікувати його повного припинення,
– наголошує політолог.

При цьому, на думку Володимира Фесенка, Порошенко показав, що нас цікавить не заморожування конфлікту і збереження розколу цього регіону, а повноцінне його припинення. Президент запропонував, щоб у зону конфлікту була спрямована технічна місія Радбезу ООН, аби на місці оцінити ситуацію, де і як можна розміщувати контингент та якою має бути його чисельність. Якщо, наголошує він, це рішення буде прийнято – то це практичний крок щодо подальшого просування ініціативи щодо місії ООН.

Більш детально про результати роботи Генасамблеї ООН читайте в матеріалі: Україна – ООН: перезавантаження