Турецький президент обурився через слова Макрона на тему боротьби з "ісламським сепаратизмом" у Франції. Про це повідомляє видання Daily Sabah.

Раніше Макрон заявив, що ісламісти у Франції не спатимуть спокійно

Різка заява Ердогана

Що можна сказати главі держави, який так ставиться до мільйонів мусульман? У чому проблема Макрона з ісламом? Він потребує лікування і психічної перевірки,
– заявив Ердоган.

Реакція Франції

Схоже Макрон не на жарт образився через цю заяву Ердогана. В Єлисейському палаці назвали її неприйнятною та повідомили про рішення відкликати свого посла з Туреччини для консультацій.

Реакція Євросоюзу

В Європейському Союзі засудили висловлювання Ердогана.

"Слова президента Ердогана щодо президента Макрона неприпустимі. Закликаємо Туреччину зупинити цю небезпечну спіраль конфронтації", – написав високий представник ЄС Жозеп Боррель у своєму твіттері.

Він також додав, що поведінка Туреччини може призвести до ще більшої її ізоляції, якщо з турецької сторони не буде політичної волі відновити відносини з ЄС.

Що цьому передувало

  • У жовтні Макрон виступив з великою промовою і повідомив, що 9 грудня влада представить законопроєкт: він буде спрямований на зміцнення республіканських цінностей, а особливу увагу французька влада приділить навчанню дітей.
  • Макрон також заявив, що спільно з Радою мусульман Франції необхідно створити організацію, яка дозволить побудувати "освічений іслам" в країні.
  • За його словами, треба звільнити іслам від іноземного впливу і посилити контроль за фінансуванням мечетей.