Ердоган запропонував Путіну "разом розв'язати карабахську проблему". Про це очільник Туреччини сказав під час телефонної розмови глав держав, повідомляє CNN Turk.

Важливо Противник зазнав великих втрат і втік: Азербайджан заявив про відступ вірменської армії

Президент РФ позитивно відреагував на таку пропозицію. Ердоган переконаний, що переговорна група повинна прискорити процес врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі.

Раніше Вірменія та Азербайджан вже тричі домовлялися про перемир'я: 10, 18 і 25 жовтня. Посередником виступала як Росія, так і США. Але майже відразу країни звинувачували один одного в обстрілах.

Яка зараз ситуація у Нагірному Карабасі

  • 9 листопада у Міністерстві оборони Азербайджану заявили, що вірменські збройні сили після боїв відступили на деяких ділянках фронту в Нагірному Карабасі.
  • Напередодні президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив про взяття під контроль ключового міста Шуша в Нагірному Карабасі. Водночас у Міноборони Вірменії цю інформацію спростували й заявили, що бої в Шуші тривають.
  • Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії та Азербайджану у 2009 році. За шість років війни загинуло понад 30 тисяч осіб.

Актуально Вивозять всіх: зі столиці Нагірного Карабаху масово евакуйовують людей, – ЗМІ

Що передувало виникненню конфлікту

  • Конфлікт навколо Нагірного Карабаху триває вже понад 30 років, але наприкінці вересня 2020 року розгорівся з новою силою.
  • Більшу частину Нагірного Карабаху складають етнічні вірмени. Тож не дивно, що цей регіон ще раніше заявив про своє бажання стати частиною Вірменської РСР.
  • Однак ще до розпаду Радянського Союзу й утворення незалежних Вірменії та Азербайджану Нагірно-Карабаська автономна область входила до складу Азербайджанської РСР.
  • Серйозні збройні сутички почалися ще у 1990 році. У 1992 році нагірнокарабаський парламент проголосив незалежність так званої Нагірно-Карабаської Республіки.
  • Лише у 1994 році сторони підписали бішкекський протокол, який передбачав припинення вогню. Попри це, у районі Нагірного Карабаху між країнами час від часу відбувалися збройні сутички, які не переростали в масштабні військові дії.
  • Ситуація в Нагірному Карабасі загострилася 27 вересня, в регіоні тривають активні бої. В Азербайджані та Вірменії введено воєнний стан, оголошена мобілізація. Сторони повідомляють про вбитих і поранених, зокрема й серед цивільного населення.