Ініціатором такої ідеї виступив очільник естонської дипломатії Урмас Рейнсалу, повідомляє Міністерство закордонних справ Естонії.

До слова Ще одна держава заявила про участь у Кримській платформі

Глава естонського МЗС підкреслив, що термін повноважень держави в Раді безпеки ООН закінчується у 2021 році. Тож головування в ОБСЄ після цього допомогло б Естонії розширити зовнішню політику.

Головування Естонії в ОБСЄ є логічним кроком для застосування отриманого досвіду, розширення зовнішньої політики Естонії та прийняття на себе нової відповідальної ролі в міжнародній дипломатії,
– пояснив Урмас Рейнсалу.

До слова, нині Організацію безпеки й співробітництва очолює Албанія. У 2021 році головування розпочне Швеція, а у 2022 – сусідня з Україною Польща.

Чому це важливо для України

  • Почнемо з ролі ОБСЄ. Це чи не ключовий гравець у переговорах Росії та України щодо завершення війни. Саме ОБСЄ є третьою стороною тристоронньої групи в мінських домовленостях.
  • Водночас Естонія – один з ключових партнерів України, який незмінно виступає за збереження суверенітету й територіальної цілісності нашої держави.
  • Естонія чудово розуміє наші проблеми, адже також має спільний кордон з Росією та навіть територіальні претензії до неї. Тож Україна може отримати на чолі ОБСЄ важливих союзників протягом двох років поспіль – спершу Польщу, а тоді Естонію.