Таку думку в ефірі 24 каналу висловив політтехнолог Володимир Фесенко та додав, що це була давня мрія Зеленського, одна з його передвиборчих обіцянок – застосовувати інструменти прямої демократії. Однак законодавчо врегулювати це не вдалось.

Зверніть увагу Зеленський виступить з посланням до Ради 20 жовтня: про що говоритиме

"На ходу вирішили змінити ситуацію і провести експеримент на виборчих дільницях. Щоб це було не просто опитування, але й не референдум. Тут є бажання вплинути на хід виборчої кампанії", – сказав Фесенко.

За словами Фесенко, деякі українці вважають, що у такий спосіб президент хоче мобілізувати частину виборців, зокрема молодь. Однак з перших 2 питань, які озвучив Зеленський, непомітно, що ідея спрямована на молоде покоління.

Більш логічна версія – Зеленський перепрограмовує фінальний етап виборчої кампанії. Він стає головним ньюзмейкером. Всі у передвиборчій кампанії будуть обговорювати лише його питання,
– заявив Фесенко.

Як ствердив політтехнолог, такий хід ламає логіку виборчої кампанії для усіх учасників виборів. Однак чи допоможе це "Слузі народу" – буде відомо лише після результатів виборів.

Фесенко: Питання про Донбас не є конфліктним

Фесенко зауважив, що друге питання Зеленського не є конфліктним чи дратівливим. "Це дійсно проблема. Тут треба з'ясовувати, що розуміється під висловом "вільна економічна зона", – пояснив політтехнолог.

Однак, за словами Фесенка, відповісти людям буде важко, якщо вони не матимуть достатньо інформації. Він припустив, що люди можуть підтримати таке питання, адже йдеться про мирну форму врегулювання конфлікту, а не військову.

Водночас перше (питання – 24 канал) – занадто популістичне, таку ідею висловлювали раніше різні політики, зокрема й напередодні виборів,
– наголосив Фесенко.

Де можуть застосувати результати опитування

Політтехнолог ствердив, що результати опитування не матимуть прямих юридичних наслідків.

Зверніть увагу Анкети роздаватимуть волонтери: в Офісі Президента розкрили деталі опитування у день виборів

"Єдине, що можливо – вплив громадської думки на депутатів. Люди підтримали ідею – треба це врегулювати законодавчо. Однак щодо довічного ув'язнення – великий сумнів, що це законодавчо можна буде врегулювати", – підсумував Фесенко.

Фесенко прокоментував 5 питань Зеленського: відео