Захисник Романа Сущенка Фейгін звернувся з проханням про захист від переслідувань у своїй країні, передає "Укрінформ".

Читайте також: Адвокат оскаржив продовження арешту Роману Сущенку

"Волею обставин, що склалися, Німеччина і Франція виявилися залучені у врегулювання кризи в Україні в рамках чотиристороннього "Нормандського формату". До цього додалася місія з ведення переговорів про звільнення заручників як на сході України, так і політв'язнів-українців в самій Росії. З приводу долі одного з них, українського журналіста Романа Сущенка, заарештованого в Москві у вересні 2016 року, я і сам звертався до вас, перших осіб Франції та Німеччини", – заявив російський правозахисник.

Ці зусилля спрямовані на швидке повернення підзахисного додому.

Я, як адвокат, старався комбінацією зусиль процесуальної та політичної властивості добитися кращого з можливих шляхів порятунку мого довірителя. Усвідомлюючи, що фоном такого адвокатського захисту є, по суті, війна між Росією і Україною, я розумів усю ризикованість мого становища,
– додав Фейгін.

"У справі Романа Сущенка, якого обвинувачують в РФ у шпигунстві, я зіткнувся з масштабом тиску, небаченим раніше. Російські офіційні особи, які курують питання України та українських політв'язнів, запустили проти мене публічну кампанію цькування і переслідування", – зазначив адвокат.

За інформацією Фейгіна, він може втратити свій адвокатський статус у Росії, його можуть притягнути до кримінальної відповідальності через надумані приводи, до них входить записи у соціальних мережах.

"Однак реальність така, що найближчим часом, до кінця 2017 року, мене збираються позбавити можливості займатися професійною діяльністю і усунути від захисту журналіста Романа Сущенка", – додав Фейгін.

Читайте також: Фейгін розповів, як його намагаються усунути від справи Сущенка

Він пояснив, що сенс цього листа в тому, щоб європейським посередникам була зрозуміла вся картина боротьби незалежної політичної адвокатури зі свавіллям та беззаконням в Росії.

Нагадаємо, що українського журналіста незаконно затримали рік тому в Москві. Російська влада звинувачує його у "шпигунстві". Україна вважає це провокацією. 27 листопада Московський суд продовжив строк тримання під вартою Сущенка на два місяці – до 30 січня 2018 року. Суд, ймовірно, розпочнеться в січні.