Єрмак наголосив, що в Україні сьомий рік триває війна, в якій Росія – сторона конфлікту. Про це глава Офісу Президента написав у фейсбуці, повідомляє 24 канал.

Зверніть увагу Жодного підтвердження, що там війна України і Росії, не бачив, – Фокін про ситуацію на Донбасі

Так, у нас триває війна, в якій Росія – сторона конфлікту, а не спостерігач. І саме через це, а також через анексію Криму Захід застосував проти Росії санкції. Моя особиста позиція – пан Фокін має піти з ТКГ,
– заявив Єрмак.

Росія має піти з українських земель

Глава Офісу Президента наголосив, що Україна наполягає на повній деокупації і поверненні усіх територій. За словами Єрмака, Росія має піти з українських земель, "забравши свою армію, озброєні формування, військову техніку, окупаційні структури".

Окрім того, на думку Єрмака, Росія має забрати також свої "дипломатичні пастки, у які потрапили представники України у попередні роки та з якими сьогодні змушені розбиратися".

Єрмак про ситуацію на Донбасі

Єрмак також згадав, що упродовж понад двох місяців на Донбасі майже тиша. Це допомогло врятувати десятки життів не тільки українських військових, але й мирного населення.

За що ми боремось зараз? За те, щоб звільнити з полону усіх наших людей, які утримуються як на тимчасово окупованій території України, так і в Росії. Ми вже показали, що можемо це робити, звільнивши зокрема й тих, хто утримувався в полоні роками,
– наголосив Єрмак.

Глава Офісу Президента при цьому додав, що у попередніх переговорників таких успіхів не було.

Що сказав Фокін про війну на Донбасі

  • Перший заступник очільника української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 29 вересня заявив, що поки нібито не бачив доказів, що на Донбасі триває війна між Україною та Росією.
  • Це не перша одіозна заява Фокіна про українсько-російську війну. Раніше він наполягав, що необхідно забезпечити амністію для всіх бойовиків на Донбасі.
  • Також Фокін розказує, що необхідно виконати умову Росію про вибори на окупованих територіях.

Важливо Українська делегація в ТКГ просить оцінки заяв свого члена Вітольда Фокіна

Заява Фокіна викликала хвилю негативу серед українських політиків. Глава МВС Арсен Аваков назвав Фокіна "мерзотником" і закликав "гнати його щонайменше на пенсію".

Мер Львова Андрій Садовий опублікував фото з Личаківського кладовища, де ховають українських воїнів. Він наголосив: пане Фокін, не вистачає доказів, то йдіть у відставку і не ганьбіться.