Про це розповів експерт, голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус у прямому ефірі 24 каналу.

Читайте також: Що це було. Герус розповів про "зелену" енергетику в Україні

За словами експерта, ніколи ніяких поставок з Роттердаму в Україну не відбувалося, тому що там вугілля не видобувається, їх туди потрібно ще поставити.

А от в самій Україні видобувається вугілля, але внаслідок того, що воно низької екологічної якості, воно не експортується. Тому його спочатку спалюють, а потім в інші країни експортують вже електроенергію, а викиди залишають в нас. Таким чином компанії Ахметова продають електроенергію іноземцям дешевше, ніж на український енергоринок,
– сказав Герус.

Зазначимо, що напередодні директор НАБУ Артем Ситник прокоментував збитки, які вдалося підрахувати на замовлення експертам, які аналізували цю формулу.

"Фахівці подали звіт, що цей тариф був безпідставно застосований. Сума з незаконно отриманих коштів щодо цієї необґрунтовано застосовуваної формули складає 15 мільярдів гривень, але для того, щоб відкрити цю справу потрібно провести експертизу. Наразі ми це обговорюємо", – сказав Ситник.

Проте реальна переплата за 2,5 роки дії формули "Роттердам+" склала вже майже 35 мільярдів гривень. Очевидно, що НАБУ підрахувало цю суму за якийсь певний період, швидше за все, що за один рік,
– додав Герус.

Більше – дивіться у повному випуску "Що це було?"

Що таке "Роттердам+"? Це методика формування ціни на паливну складову, головно вугілля, при виробництві електроенергії теплових електростанцій в Україні. Чинна з травня 2016 року з причини втрати Україною контролю над частиною Донецького вугільного басейну через війну. Майже всі шахти з антрацитовим вугіллям, на якому працює більшість ТЕС України, після окупації Донбасу опинилось на непідконтрольній території. Відтак, аби забезпечити енергетичну незалежність України від окупованих територій, було прийнято рішення купувати паливо на міжнародній біржі в Нідерландах, куди доставляють вугілля з Африки та Америки. На думку Андрія Геруса, щомісяця формула збирає надлишковий мільярд гривень. У березні 2018 року було запущено онлайн-калькулятор "Роттердам+" для розрахунку переплати споживачами електроенергії, який на вже травень 2018 нарахував 27 мільярдів гривень.