Формулювання документу узгоджували радники голів країн "нормандської четвірки". Та наразі офіційно не опубліковано повний текст формули Штайнмаєра.

Важливо: Хто такий Штайнмаєр і що відомо про його зв'язки з Росією

Однак – є листи усіх учасників переговорного процесу з відповідними підписами. З боку України лист підписав Леонід Кучма, з боку ОБСЄ – Мартін Сайдік, з боку Росії – Борис Гризлов. Також листи підписали представниця ОРДО Наталія Ніконорова та представник ОРЛО Владислав Дейнего.

У всіх листах мовиться про "узгоджене формулювання". Лист, підписаний Кучмою, оприлюднила у фейсбуці представниця України в ТКГ Дарка Оліфер.


Лист, підписаний Кучмою від України

Листи від інших сторін (джерело – "Коммерсант"):

Лист, підписаний Сайдіком від ОБСЄ
620
Лист, підписаний Гризловим від Росії

Лист, підписаний Ніконоровою від окупованої Луганщини

Лист, підписаний Дейнего від окупованої Донеччини

Раніше експредставник України в політичній підгрупі ТКГ з врегулювання конфлікту на Донбасі Роман Безсмертний опублікував текст формули Штайнмаєра у себе на фейсбуці.

текст формули штайнмаєра
Текст формули Штайнмаєра / Фото з фейсбука Романа Безсмертного

Зеленський описав суть формули Штайнмаєра так:

  • На постійній основі починає діяти тимчасовий закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, відомий також у суспільстві як закон про особливий статус Донбасу.
  • Це відбувається за умови, коли в ОРДЛО відбудуться місцеві вибори, проведені згідно з Конституцією та законодавством України, а також після публікації звіту ОБСЄ, що вибори відбулися за стандартами ОБСЄ та міжнародними стандартами демократичних виборів.

Президент заявив, що є умова: щоб на території ОРДЛО відбулися вибори, всі російські війська повинні бути виведені, а захоплена ділянка українсько-російського кордону має бути передана під контроль України. В іншому разі виборів в ОРДЛО не буде.

Зверніть увагу: У Зеленського підготують новий закон про особливий статус Донбасу

Що передбачає формула Штайнмаєра?Оскільки мінські угоди щодо врегулювання ситуації на Донбасі не виконувалися, у 2016 році тодішній міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічі голів МЗС "нормандської четвірки" (України, Німеччини, Франції та Росії) висунув свою формулу щодо миру на Донбасі.

Коротко формула зводиться до проведення виборів на окупованих територіях згідно з українським законодавством та під наглядом Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ).

Після проведення виборів – якщо ОБСЄ їх визнає вільними – Україна надає особливий режим місцевого самоврядування територіям Донбасу, які на сьогодні є окупованими. І Київ отримує контроль над кордоном. Варто зауважити, що при багатьох згадках у ЗМІ про формулу Штайнмаєра український контроль над кордоном часто не згадують.