Про це в ефірі 24 каналу розповіла детектив НАБУ Надія Палховською.

Читайте також: "Газова справа Онищенка": куди екс-нардеп витратив вкрадені кошти

За її словами, результати – це те, що завжди найбільше цікавить суспільство.

Детективам НАБУ вдалося встановити причетність близько 29 осіб в участі у злочинній організації і повідомити їм про підозру. Також щодо 14 осіб вже скеровані обвинувальні акти до суду і до них вже можуть приймати відповідні рішення. У розшук оголошено 7 осіб, з 8 укладено угоду про слідство.

Для забезпечення подальшої можливої конфіскації майна детективами НАБУ вжиті заходи для забезпечення кримінального провадження і накладено арешт на грошові активи,
– наголосила детектив НАБУ Надія.

Зокрема, накладено арешт на 6 мільйонів євро, 1 літак, 1 офіс злочинної організації, 10 квартир, 9 будинків, 10 земельних ділянок, 11 автомобілів, 39 банківських рахунків, загалом на суму 315 мільйонів гривень.

Також важливим є економічний ефект від провадження – була зруйнована схема заволодіння державними коштами і державна компанія, яка займається видобутком природного газу, зараз отримала у 48 разів більше прибутку ніж тоді, коли працювала у державно-приватному партнерстві з компаніями, які належали Онищенку.

Що таке "газова справа"?Це умовна назва кримінального провадження за фактом розкрадання державних коштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з публічним акціонерним товариством "Укргазвидобування". ПАТ "Укргазвидобування" є найбільшою українською компанією, що займається видобутком природного газу та газового конденсату, і в ходить до структури національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

Газова справа – одна з перших справ, яку розслідували детективи НАБУ спільно з прокурорами САП. Організатором цієї корупційної схеми, за даними слідства, виявився народний депутат України VII – VIII скликання Олександр Онищенко. ЗМІ часто називають це кримінальне провадження "справою Онищенка" – за прізвищем її організатора, а саму схему "газовою" чи "схемою Онищенка". Наслідком дії цієї корупційної схеми стали збитки державі у розмірі приблизно 3 мільярдів гривень.

Відео інтерв'ю з Надією Полховською в програмі "Справа детектива" з Олександрою Дрік