Генсек Ради Європи зібралася у Москві: коментар МЗС України

Відповідну заяву зробила речниця українського зовнішньополітичного відомства Катерина Зеленко. Вона наголосила, що попередня тактика умиротворення Росії лише посилювала її агресивну політику щодо України, передає УНІАН.

До теми Росія щойно повернулася до ПАРЄ, а вже "налетіла" на українську делегацію: деталі

"Спроби Ради Європи напоумити Москву, тактика "умиротворення" та "залучення", яку сповідував попередник Марії Пейчинович-Бурич, не дали результатів", – зауважила представниця МЗС України.

Вона підкреслила, що Росія не тільки не дослухалась і не пішла назустріч Раді Європи, а й посилила свої злочинні засоби. Останні призводять до порушень прав людини та злочинів проти людяності не лише на території Росії, а й на територіях країн-членів Ради Європи.

За таких обставин пані генеральний секретар Ради Європи, яка має певні повноваження, мусить вжити всіх необхідних заходів у межах своєї компетенції, які б, щонайменше, створили передумови для повернення Росії на шлях виконання своїх зобов’язань,
– підкреслила Зеленко.

За її словами, мовиться насамперед про:

  • зобов’язання, які взяла на себе Росія як умову для запрошення до членства в Раді Європи,
  • зобов’язання у межах конвенційних механізмів.

"Ми чекаємо на доповідь пані генсекретаря керівному органу Ради Європи – Комітету міністрів – за підсумками її візиту до Москви", – зазначила речниця українського МЗС.

До речі Росія намагалась заблокувати в ПАРЄ звіт України щодо російської агресії

Що відомо про Марію Пейчинович-Бурич

  • Новим генсеком Ради Європи її Парламентська асамблея Ради Європи обрала в червні 2019 року.
  • Пейчинович-Бурич отримала 159 голосів, а її суперник - віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс – 105.
  • Українська делегація утрималася від голосування за генерального секретаря, щоправда раніше лунали заяви, що Київ усе ж її підтримає.
  • Пейчинович-Бурич – 58 років. Вона – представниця Хорватії, зокрема тут обіймає посади віцепрем'єр-міністра і міністра закордонних і європейських справ.
  • Також свого часу була депутаткою парламенту. Крім того, входила до складу груп, що вели перемовини про умови вступу Хорватії до ЄС. Надавала консультації з питань євроінтеграції й урядові Сербії.
  • У грудні 2018 року Пейчинович-Бурич запевняла, що Хорватія, як і раніше, підтримує Україну на всіх міжнародних майданчиках, таких як ООН, НАТО, ОБСЄ, а також серед європейських партнерів у Раді Європи.
  • Перед цим за обіцянкою Пейчинович-Бурич у хорватських оздоровчих закладах діяла програма лікування та реабілітації українських військових і відбулося оздоровлення українських дітей.