Стотенберг нагадав, що у своєму виступі в українському парламенті в 2017 році також цитував Кобзаря – і знову хотів би це зробити. На цитату народні депутати відреагували оплесками.

Важливо: Зустріч Столтенберга і Зеленського: головні тези

Він також закликав українських нардепів працювати разом незалежно від партійної належності заради блага України.

Страшно впасти у кайдани, умирать в неволі, а ще гірше - спати, спати і спати на волі,
– зацитував генсек слова Шевченка.

Столтенберг наголосив, що свобода – "це не просто право, але й обов’язок діяти не лише в своїх власних інтересах, а в інтересах усіх людей".

"Ви не спите. Ви відстоюєте свої цінності. Україна стоїть за своє майбутнє, а НАТО стоїть поряд з вами", – сказав він.

Дивіться виступ Столтенберга у Раді:

Північноатлантична рада перебуває в Україні з офіційним візитом 30-31 жовтня. Перед виступом генерального секретаря Єнса Столтенберга в Раді відбулось засідання засіданні комісії Україна – НАТО, а опісля – їхня спільна пресконференція.

Більше про візит керівників НАТО в Україну

  • Візит північноатлантичної ради розпочався саме з Півдня України. Там вони відвідають постійну групу протимінних заходів. Чотири судна протимінної оборони з Румунії, Іспанії, Болгарії та Італії прибули в Одесу та здійснили патрулювання у Чорному морі.
  • Генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг також виступив перед курсантами Одеської морської академії.
  • Зокрема, під час цього він прокоментував ситуацію із розведенням військ у Золотому-4 – такі дії оцінив позитивно. Водночас генсек нагадав Росії, що вона відповідальна за дотримання мінських угод.

Важливо! Курс України в НАТО і ЄС є закріпленим у Конституції держави. За таке рішення у лютому проголосував попередній склад парламенту, а тодішній глава держави Петро Порошенко підписав відповідні зміни.

Читайте також: Україна готова прискорити підготовку до членства у НАТО, – Зеленський

Що означають зміни до Конституції щодо ЄС та НАТО?

Закон про стратегічний курс України щодо набуття повноправного членства у Євросоюзі та НАТО не визначає чітких дат чи кроків для вступу в Альянс чи Союз. Він чітко прописує, що євроатлантичний курс України є незворотним. Тому будь-які спроби політиків змінити курс України у напрямку Росії будуть трактуватися виключно як порушення Конституції України.


Скільки громадян підтримують вступ України до НАТО / Інфографіка 24 каналу