Про те, яка зараз ситуація в Ізраїлі в ефірі 24 каналу розповів місцевий журналіст Сергій Ауслендер.

До теми Ізраїль оголосив жорсткий локдаун через COVID-19

Про герметичний карантин

За словами журналіста, з цього приводу було багато дискусій. Думки розділились – одні кажуть, що це потрібно було робити не зараз, а набагато раніше. Інші ж – говорять про те, що це "доб'є" економіку.

У нас за день проводять 60 тисяч тестів, з них 11% позитивних. Це якийсь катастрофічний ріст, при тому, що у нас одна з найменших смертностей у світі – 1%,
– зазначив Ауслендер.

І додав, що це все сильно впливає на роботу системи охорони здоров'я. Але рівень можливостей обслуговувати всіх хворих майже досягнуто. У шпиталях вже починаються проблеми з іншими хворими. А ресурси персоналу – закінчуються.

Що таке герметичний карантин?

Від завтра, 25 вересня 2020 року, в Ізраїлі припинять роботу державного і приватного сектора, за винятком об'єктів критичної інфраструктури.

Зокрема закриють ринки та синагоги, заборонять людям відходити від місця проживання далі, ніж на один кілометр. Молитви і демонстрації дозволять лише на відкритому повітрі – групами не більше 20 людей.

В Ізраїлі ще чекають на рішення щодо роботи освітніх установ для дітей з особливими потребами та роботи міжнародного аеропорту.

Про збитки для Ізраїля

За словами журналіста, один тиждень карантину обходиться країні в 50 мільярдів шекелів (приблизно 400 мільярдів гривень – 24 канал). Це катастрофічні витрати й поки мова не йде про гроші, а головне – подолати нову хвилю коронавірусу.

Дивіться повне відео розмови з журналістом з Ізраїля: