Гладковський покинув слідчий ізолятор близько 15 години. На нього вдягли електронний браслетс стеження, пише "Інтерфакс".

Цікаво: Рябошапка відреагував на запобіжний захід Гладковському: впевнений, що не втече

Скандальний ексчиновник не захотів спілкуватися з журналістами, лише наголосив, що надалі "буде захищати свою честь і гідність".


Гладковський після виходу з Лук'янівського СІЗО / "Українська правда"

Адвокат Гладковського Руслан Волинець відзначив, що вони не згодні з ухвалою суду, але виконали її.

Ми виконали ухвалу суду: застава внесена, всі процедурні документи оформлені… Будемо далі виконувати інші частини ухвали суду, зокрема, потрібно здати паспорти,
– сказав Волинець.

За словами юриста, Гладковський не бачить підстав для притягнення його до відповідальності за пред’явленими звинуваченнями. Окрім того, він продовжить голодування.

Коли і як затримали Гладковського?

НАБУ затримало Гладковського 17 жовтня в одному з ресторанів на Бориспільській трасі. Експосадовець РНБО планував вилетіти з України через аеропорт "Бориспіль". У корпорації "Богдан" заявили, що їхній президент Гладковський насправді не намагався втекти, а повинен був вилетіти до Брюсселю на відкриття виставки Bus world 2019. Сам Гладковський обурився через своє затримання та оголосив голодування.

18 жовтня НАБУ оголосило Гладковському підозри у 2 кримінальних злочинах:

  • зловживання владою;
  • декларування недостовірної інформації.

19 жовтня Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід Гладковському у вигляді тримання під вартою на строк до 60 днів (до 15 грудня) з альтернативою застави у 10 мільйонів 623 тисячі 120 гривень. 21 вересня його родина внесла цю заставу.

Читайте також: Підозра Гладковському має певні зв'язки з Пашинським, – Рябошапка

В чому полягають злочини, в яких підозрюють Гладковського?

У Спеціалізованій прокуратурі підозрюють, що Гладковський використав своє службове становище, щоб корпорація "Богдан" отримала неправомірну вигоду. Гладковський – кінцевий власник "Богдану", у 2009 році він цю компанію купив у Порошенка.

За даними слідчих, Гладковський включив до державного оборонного замовлення вантажні автомобілі підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317). Потім ці автомобілі закупили за гроші держбюджету за завищеними цінами в дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2". Це підприємство входить до складу корпорації "Богдан". Внаслідок цієї оборудки держава зазнала збитків у понад 10,62 мільйонів гривень.

За даними екснардепа та журналіста Сергія Лещенка, машини МАЗ перебрендовували на автомобілі "Богдан" завдяки так званій збірці з допомогою викрутки.

Окрім оборудок з військовими авто, Гладковський не задекларував доходи дружини від здачі в оренду елітної нерухомості в центрі Києва. А це загалом за 3 роки – 164,5 тисячі доларів.