За інформацією джерел 24 каналу, Гладковський намагався вилетіти з України, проте працівники аеропорту "Бориспіль" його не випустили.

Радимо ознайомитися! Свинарчуки-Гладковські: хто вони такі і що про них відомо

Опісля ексзаступник секретаря РНБО поїхав в один із ресторанів на Бориспільській трасі. Там власне його й затримали співробітники НАБУ. Цю інформацію також підтвердив колишній нардеп Сергій Лещенко. За його словами, затримання Гладковського було погоджено з боку керівництва Генпрокуратури.

Гладковський, НАБУ, затримання, розкрадання, Укроборонпром
Опальний Гладковський намагався виїхати з України: опісля його затримали співробітники НАБУ

Гладковський, НАБУ, затримання, розкрадання, Укроборонпром
Як НАБУ затримувало Олега Гладковського / Фото: 24 канал

Згодом у пресслужбі НАБУ офіційно підтвердили інформацію про затримання Гладковського. Його підозрюють у зловживанні службовим становищем. Таким чином, йому загрожує ув’язнення на термін від 3 до 6 років. Слідчі дії тривають.

Цікаво! Корупційні схеми в "Укроборонпромі": як зараз живуть Гладковські

До слова, наприкінці серпння НАБУ розпочало ще одне кримінальне провадження проти Гладковського. Підставою для цього стали 4,5 мільйона гривень, які він "забув" додати до декларації. Якщо провину Гладковського доведуть, йому загрожує до 2 років ув'язнення, штраф або позбавлення права займатися певною діяльністю.

Що відомо про причетність Гладковського до масштабних розкрадань в оборонному секторі України

У лютому 2019 року розслідувачі з проєкту Bihus.Info з’ясували, що Ігор Гладковський, син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, разом з Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою через фірми-прокладки поставляли оборонним підприємствам контрабандні російські деталі або деталі з українських військових частин за завищеними в 2 – 4 рази цінами. За даними журналістів, розмір розкрадань становить щонайменше 250 мільйонів гривень.

Загалом до цієї схеми є причетними такі люди:

– власне сам Олег Гладковський, водночас він є бізнес-партнером п’ятого президента Петра Порошенка,

– екс-керівник "Укрспецекпорту" та на той час очільник Укроборонпрому Павло Букін,

– директори підприємств та інші посадовці держконцерну.

Зверніть увагу! Суд взяв під варту екснардепа Пашинського: все, що відомо про скандального політика

Відповідно до результатів розслідування, угоди організовували через 3 головні фірми-прокладки. Однією з таких фірм нібито був завод "Кузня на Рибальському", який на тоді належав Порошенку. Окрім того, центром оборудок стала підставна компанія "Оптимумспецдеталь", скорочено – "Оптима". Реальним її власником є Рогоза, а документальним – його представник.

27 лютого в НАБУ повідомили, що почали досудове розслідування за ознаками привласнення, розтрати майна або оволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Детективи Бюро також провели низку обшуків у Гладковських, Букіна та інших фігурантів скандалу.

4 березня Порошенко звільнив Гладковського з посади першого заступника секретаря РНБО. У липні стало відомим, що Гладковський повернувся у коропорацію "Богдан", а саме став її керівником. Раніше "Богдан" належав Порошенку, але у 2009 році, екс-гарант продав компанію Гладковському, повідомляв український Forbes.