Про спроби тиску він сказав після допиту в ДБР в якості свідка, передає пресслужба Національного агентства з питань запобігання корупції.

Раніше Бабіков підтвердив, що брав участь у суді по справі Януковича

Новіков пов’язує свій виклик на допит з нещодавнім листом НАЗК до голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Верховної Ради Дениса Монастирського.

У листі йшлося про те, що заступник директора ДБР Олександр Бабіков працює в умовах потенційного конфлікту інтересів, здійснюючи керівництво ДБР, яке займається розслідуванням справ Майдану.

Конфлікт інтересів у заступника Директора ДБР Бабікова буде постійним. Єдиним заходом для повного вирішення конфлікту інтересів у цьому випадку може бути лише його звільнення з посади,
– наголосив Новіков.

лист
Лист НАЗК щодо Бабікова / Пресслужба агентства

лист
Лист НАЗК щодо Бабікова / Пресслужба агентства

НАЗК внесло припис виконувачу обов’язків директора ДБР Олександру Соколову щодо ненадання інформації про конфлікт інтересів у нього та його заступника. В агентстві кажуть, що мають підстави вважати: Соколов не здійснив заходи з усунення конфлікту інтересів, нарахувавши премію та інші виплати самому собі.

"Ми пов’язуємо ці виклики, які відбулися, з тим, що Національне агентство здійснює безпосередньо свою роботу, а ДБР – фактично перешкоджає здійсненню цих функцій", – додав Новіков.

Офіційна ж причина виклику Голови НАЗК на допит до ДБР стосується справи про зловживання екскерівництва НАЗК на понад 9 мільйонів гривень при оренді обладнання для реєстру декларацій.

Хто такий Бабіков?

Український юрист, прокурор. Працював у прокуратурі Кіровоградської області, прокуратурі Харківської області й у Генеральній прокуратурі.

Наразі є першим заступником директора ДБР. На цю посаду його призначили у січні 2020 року. Раніше в організації Родини Героїв Небесної сотні заявили, що призначення Бабікова, який працював у юридичній фірмі Aver Lex, що захищала експрезидента Януковича, є конфліктом інтересів. Водночас тодішня очільниця ДБР, а тепер генпрокурор, Ірина Венедіктова зазначала, що особисто курує "справи Майдану" і знає, кому їх довірити.