Революція Гідності, яка втілила бажання українців відстояти своє європейське майбутнє, змінила громадянське суспільство України і призвела до повалення проросійського президента Віктора Януковича, стала також важливою подією для німецької журналістики, пише Герхард Гнаук для Die Welt.

Читайте також: "Корисні ідіоти" Путіна в Європі: екс-глава розвідки Польщі пояснив, як РФ дестабілізує Захід

Спочатку Майдан нагадував те, що відбувалося в НДР перед возз'єднанням Західної і Східної Німеччини, і до нього ставилися позитивно, однак, коли мирний протест переріс у відкрите протистояння, німецькі ЗМІ "відвернулися від демонстрантів", згадує автор статті.

Лише у 2014 році вийшло 30 німецьких ток-шоу, де російські дипломати і прихильники Путіна обговорювали конфлікт між Росією та Україною, пояснює Гнаук.

Але найгірше, за його словами, почалося тоді, коли на адресу представників німецьких ЗМІ, критично налаштованих щодо дій глави Кремля в Україні, надходили погрози розправою.

Одним із побічних ефектів російсько-українського конфлікту стала криза довіри, що охопила Німеччину і супроводжуваний безпрецедентними дебатами щодо висвітлення подій у ЗМІ, достовірності, збалансованості. Виник новий за своєю якістю і частотою появи феномен "фейкових новин",
– зазначає оглядач.

Згодом Росія здійнила проти Німеччини новий випад – кібератаку на Бундестаг, продовжує автор. Потім сталося ще кілька "шокових" подій, серед яких Гнаук виділяє перемогу Дональда Трампа на президентських виборах у США, чому безпосередньо посприяла Росія, хоч розслідування щодо цього ще триває, акцентує увагу журналіст.

У світлі цих подій здається символічним арешт екс-глави штабу Трампа Пола Манафорта, якого підозрюють у відмиванні грошей, отриманих, зокрема, і від Януковича та його прокремлівських соратників.

Саме українські журналісти і оприлюднили гонорари екс-помічника Трампа, відстоявиши таким чином "свободу Заходу", тому главам урядів ЄС, які сьогодні засідають на саміті Східного партнерства у Брюсселі, потрібно мати це на увазі, вважає Гнаук.

Читайте також: Путін шукає п’ять-десять країн в Європі, які б стали за наймом ворогами України, – політолог