Вже з'явились повідомлення, що жителів самопроголошеного та невизнаного Придністров'я організовано підвозять на дільниці. Про це та інші порушення – застосування сльозогінного газу та блокування доріг – повідомляє TV8.

До теми Президентські вибори в Молдові: Ігор Додон і Майя Санду борються за крісло глави держави

Підвезення виборців

Вже встигли зафіксувати декілька автомобілів та мікроавтобус з придністровськими номерами. У них привезли людей в села на дільниці.

Також поліція зафіксувала підвезення виборців до дільниці у селі Гура Бикулуй, де голосують мешканці Придністров'я.

Як повідомив Newsmaker, у маршрутці на дільницю привезли одночасно понад 8 осіб. Їх відпустили голосувати. Ситуацію зараз розслідують.

Виборці ж кажуть журналістам, що їм "ніхто не платив".

Інспекція машин / Фото NewsMaker

Блокування доріг

Також з'явилась інформація, що контрольно-пропускний пункт "Бендери – Варниця" заблокували. Автомобілі перекрили дорогу, щоб не пропускати з самопроголошених територій автівки на дільниці. На місці перебуває поліція.

Дивіться відео: перекрили КПП "Бендери – Варниця"

Також поліція зафіксувала 5 спроб блокувати дороги, які ведуть до виборчих дільниць у таких населених пунктах:

  • Флорештах,
  • Дубоссарах,
  • Резині,
  • Бендерах.

Всього від ранку президентських виборів у Молдові поліція зафіксувала 15 порушень. З них 5 – пов'язані з централізованим підвезенням виборців.

Розпилення сльозогінного газу

У Варниці, що на межі з Придністров'ям, поблизу дільниці стався інцидент з розпиленням сльозогінного газу. Як відомо, один чоловік, знімав ситуацію на дільниці на телефон. У нього відібрали гаджет. Тоді він застосував балончик з газом. Телефон розбили. Вже потім втрутилася поліція, а чоловіка затримали.

Дивіться відео моменту, коли виборця обприскують сльозогінним газом:

Інші порушення

У Кишиневі та Калараші 2 громадян намагалися сфотографувати бюлетень.

Вибори в Молдові: що треба знати

  • В Молдові виборчі дільниці відкрилися о 7-ій ранку за місцевим часом. Проголосувати можна до 9-ї вечора.
  • На найвищу посаду в державі претендують 8 кандидатів. Перемогу у першому тури експерти пророкують 2: чинному президенту Ігорю Додону, якого активно підтримує Кремль. А також прозахідно орієнтованій лідерці опозиції – колишній прем'єрці Майї Санду.
  • Вибори проходять за підвищених заходів безпеки. На виборчих дільницях кожному міряють температуру і видають захисну маску.
  • Також шириться чимало чуток щодо можливої фальсифікації та підтасовки результатів. Аби запобігти масовій підвозці виборців на дільниці сьогодні в Молдові заборонили будь-які пасажирські перевезення, окрім рейсових.
  • Перші результати голосування ЦВК обіцяє оприлюднити через кілька годин після закриття виборчих дільниць.