Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Сергію Вікторовичу, я повинна Вам прямо сказати", – сказала Фріланд російською на засіданні Ради глав МЗС країн ОБСЄ в Мілані, після чого перейшла на англійську мову.

Читайте також: Курт Волкер прокоментував воєнний стан в Україні

Канадський міністр наголосила, що "Канада рішуче засуджує дії Росії, що порушують судноплавство в Азовському морі і в Керченській протоці".

За словами Фріланд, особливе обурення в Оттави викликає затримання російською стороною в кінці листопада українських кораблів і моряків.

Що відомо про напад Росії на українські кораблі у Керченській протоці? 25 листопада у Керченській протоці російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир українських військових, коли 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили з порту Одеси до порту в Маріуполі, і здійснювали це планово та відповідно до міжнародних норм.

У Росії ж заявили, що нібито українські військові кораблі неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили прямування до Керченської протоки.

Українські кораблі продовжили пливти до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого зазнали поранень 6 українських військових моряків. Росія також захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом арештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.

Після цього Україна ввела у 10-и областях воєнний стан до 26 грудня. Окрім того, 30 листопада Україна заборонила в’їзд на свою територію чоловікам-громадянам Росії у віці 16-60 років.

Росія також вже не перший місяць блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямували до українських портів. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.