Найважливіші новини в Україні та світі за неділю, 9 серпня:

Вибори президента в Білорусі і сутички

У Білорусі 9 серпня пройшли президентські вибори. Виборчі дільниці завершили роботу о 20:00.

Радимо ознайомитися Вибори президента Білорусі: в ЦВК заявили про явку в понад 80%

Відповідно до екзитполів, білоруси проголосували так:

  • Олександр Лукашенко – 79,7%;
  • Світлана Тихановська – 6,8%;
  • Анна Канопацька – 2,3%;
  • Андрій Дмитрієв – 1,1%;
  • Сергій Черечень – 0,9%;
  • проти всіх – 9,2%.

Військова техніка у центрі Мінська

На вулицях білоруської столиці напередодні виборів з'явилася військова техніка. Білоруських силовиків перевели на посилений режим служби.

Очевидці зафіксували у центрі Мінська колону з військових вантажівок. А біля Палацу Республіки та Палацу профспілок на Жовтневій площі в білоруській столиці виставили огородження.

У центрі Мінська з'явилася військова техніка: дивіться відео

Сутички і постраждалі

Військова техніка і масштабне підкріплення ближче до півночі знайшли своє застосування. На вулиці Білорусі вийшли тисячі мітингарів, у Мінську центр був буквально заповнений незгодними із попередніми результатами виборів.

Відтак почалися криваві сутички: силовики застосували світлошумові гранати, стріляли у протестувальників гумовими кулями і поливали з водометів.

Дивіться ще Білоруси будують барикади в Мінську: ОМОН пішов на штурм – фото, відео

Коли протестувальники почали споруджувати барикади зі сміттєвих баків. Силовики вирішили не затягувати зі штурмом і кинулись розганяти людей.

Жахливі кадри з Білорусі: силовики стріляють та кидають гранати

Серед найцинічнішого від силовиків: наїзд автозаком у натовп. Одного чоловіка авто правоохоронців протягло асфальтом, він отримав травми кінцівок.

Щонайменше 10 постраждалих перебувають у важкому стані. Як повідомив редактор білоруського телеграм-каналу NEXTA в ефірі телеканалу "Дождь", вже відомо про 50 постраждалих лише у самому Мінську. На телеграм-каналах з'являлася і інформація про загиблих. Однак поки дані про жодну жертву не підтвердилося.

Криваві сутички мітингарів і силовиків у Мінську / Фото NEXTA, "Радіо Свободи"

Правозахисники з організації "Весна" вночі повідомляли про щонайменше 82 затриманих лише у самому Мінську. Тим часом прессекретарка МВС Ольга Чемоданова у коментарі ТАСС опівночі зазначила: точні дані будуть лише на ранок, усю інформацію збирають.

До речі У містах Білорусі ОМОН склав зброю, мітингувальники обіймають силовиків: відео

Втім речниця міністерства внутрішніх справ підтвердила: поліція справді застосувала спецзасоби і затримувала людей. Однак, за її словами, це був вимушений захід проти несанкціонованого мітингу.

Зрештою під ранок мітингарі почали розходитися, однак на вулицях лишалися силовики і важке озброєння.

Проте самі білоруси на цьому здаватися не збираються: у соцмережах вже з'явилися заклики про повномасштабний страйк 10 серпня.

Заворушення у Бейруті

Понад 10 тисяч людей зібралися 8 серпня у центрі Бейрута для вшанування пам'яті загиблих під час вибухів декілька днів тому. Акція переросла в жорстокі сутички з силовиками, які відкрили вогонь по людях.

Читайте також Як у Бейруті відновлюють місто після вибуху: розповідь українки

Яка ситуація з протестами станом на 9 серпня

  • Протестувальники штурмували будівлі міністерств енергетики та навколишнього середовища Лівану, а також будівлю банківської асоціації.
  • Згодом військові витіснили людей, які захопили будівлю МЗС. Демонстранти, очолювані відставними армійськими офіцерами, ввірвалися в будівлю й оголосили його "штабом революції".
  • За інформацією Червоного Хреста, постраждали понад 728 людей. Водночас під час сутичок загинув офіцер поліції.
  • Прем'єр-міністр Лівану Хасан Діаб екстрено виступив із зверненням до нації та запропонував організувати в Лівані дострокові вибори до парламенту.

Чому люди протестують проти ліванської влади

  • Перші протестні настрої у жителів Бейрута проявилися, коли до міста прибув президент Франції Еммануель Макрон. Він обіцяв надати допомогу ліванському народу. Під час візиту його супроводжували розлючені діями влади люди.
  • Протестувальники вимагають відставки керівництва країни. Люди засудили чиновників, яких звинувачують у безвідповідальності та корумпованості, через що й сталася трагедія.

Військові відкрили стрілянину через захоплення будівлі МЗС в Бейруті: відео


Сутички в Бейруті / Фото AFP


Протестувальники спалюють поліцейські машини / Фото AFP

Втрата Він збирався одружитись: 32-річний українець загинув через вибух у Бейруті

Вибух у Бейруті: основне

  • Ввечері 4 серпня в столиці Лівану Бейруті у порті прогриміли потужні вибухи.
  • Відомо про понад 6 тисяч постраждалих та щонайменше 220 загиблих.
  • Надзвичайну ситуацію влада Лівану назвала катастрофою національного масштабу.
  • Вибух у Бейруті залишив 300 тисяч людей бездомними, завдані збитки оцінюють у понад 3 мільярди доларів.
  • Причини вибуху досі встановлюються. Спершу повідомляли, що мовиться про займання піротехніки на складі в порту. Згодом влада і ЗМІ заявили, що вибух спричинили понад 2 700 тонн аміачної селітри, яку конфіскували 6 років тому.
  • Інтерпол взявся за розслідування причин і обставин трагедії.
  • Селітру вилучили з корабля російського бізнесмена Гречушкіна, за інформацією ЗМІ у 2014 році. Відтак вона весь час лежала у порту.

Для Стернення вимагали довічне ув’язнення

Новопризначений заступник глави Офісу Президента Олег Татаров брав активну участь в кримінальній справі проти Сергія Стерненка. Зокрема, він вимагав від суду довічного ув'язнення для одеського активіста.

До теми Єрмак отримав у заступники Олега Татарова, який покривав убивства майданівців

Інформацію оприлюднило видання "Слідство.Інфо", а також сам Сергій Стерненко у своєму телеграмі. Журналісти кажуть, що довідалися про цю це з копії клопотання Татарова до слідчого СБУ, яка опинилася в їхньому розпорядженні.

Про роль Татарова в справі проти Стерненка

  • У 2019 році Татаров був адвокатом дружини Івана Кузнєцова, який загинув у травні 2018 року від ножових поранень внаслідок сутички зі Стерненком.
  • У клопотанні до слідчого СБУ Татаров наполягав, що Стерненко нібито хотів убити Кузнецова та Ісайкула. Заступник глави ОП наполягав на оголошенні йому підозри в замаху на вбивство двох і більше людей. Санкція цієї статті передбачає покарання аж до довічного ув'язнення.
  • Також Татаров вимагав оголосити підозру в умисному вбивстві.
  • Через тиждень після цього листа старший слідчий СБУ Дмитро Кувачов відповів Татарову, що слідство врахує "викладені у клопотанні обґрунтування" й пообіцяв повідомити йому про подальші рішення додатково.

Татаров на прохання Портнова вписався за найманого тітушку та заступився не тільки за нього, а і за замовника замаху на мене. Справжній профі з високими моральними якостями, як і казав Зеленський,
– іронізує Стерненко.




Лист Татарова до СБУ / Документ "Слідство Інфо"

Татаров та його призначення в ОП: коротко

  • 5 серпня Володимир Зеленський призначив Олега Татарова заступником керівника Офісу Президента.
  • Раніше він був заступником керівника Головного слідчого управління МВС за президента-втікача Віктора Януковича.
  • У період Революції Гідності Татаров заявляв, що майданівці "самі у себе стріляють і нападають на "Беркут".
  • Чутки про призначення Татарова в ОП ходили ще з квітня 2020 року.
  • Тоді Ініціативна група постраждалих та поранених на Майдані вимагала від Зеленського "припинити призначати на вищі державні посади зрадників Януковича і чітко озвучити свою позицію в цьому питанні".

Цікаво Заступник Єрмака Татаров заробив майже 5 мільйонів гривень у 2019, а його дружина – трохи більше

Нагорода Пецуху від Зеленського

Президент Володимир Зеленський нагородив матроса Олега Пецуха орденом "За мужність 3-й ступеня".

Зверніть увагу Розстріл розвідників на Донбасі: версія побратимів загиблих, що не збігається з офіційною

За словами Юрія Бутусова, цей чоловік втік з поля бою і покинув помирати свого командира – морського піхотинця Ярослава Журавля. Журналіст дивується, що ані глава держави, ані міністр оборони Таран чи головнокомандувач ЗСУ Хомчак не в курсі повної картини подій, що відбувалась під Зайцевим.

Про що йдеться

  • На відео з нашоломної камери загиблого медика Миколи Іліна, за словами Бутусова, чітко видно і чутно, як боєць, якому особисто вручив орден президент, кидає офіцера – командира групи і самого медика та тікає.
  • Військовий залишився живим, але втік, коли виконувати завдання з порятунку його пораненого командира – Ярослава Журавля – залишилися тільки один офіцер, командир евакуаційної групи, і медик Ілін.
  • Бутусов уточнив: нагороджений за мужність, знав обстановку, але втік, а медик, який не знав її, – підірвався на міні і теж загинув.
  • Відтак, залишився один командир евакуаційної групи, який потрапив під обстріл, отримав контузію і наодинці не зміг виконати завдання.
  • Журавель же загинув від втрати крові, хоча його шанси на виживання були високими. Він, як ще раз наголосив Бутусов, був командиром нагородженого втікача.

"Єдиний воїн, який виконував завдання до кінця, був офіцер, який командував евакуаційною групою. Але цього офіцера Зеленський не нагородив. Ні міністр оборони, ні головком ЗСУ, ні командування 35-ї бригади чомусь його не представили до ордену", – уточнив журналіст.

  • Бутусов додав, що бойовий орден військовому, що втік з поля бою, дали за участь в піар-акції.

Дізнайтеся більше Зеленський посмертно нагородив бійців, які полягли під Зайцевим: серед них медик Ілін

Загибель українських військових під Зайцевим: основне

  • 13 липня після того, як в "сірій зоні" загинув український розвідник Дмитро Красногрудь, українські військові попросили "режим тиші", щоб забрати тіло. Проросійські бойовики погодились.
  • Коли спеціальна група у білих пов'язках та сірих бронежилетах наблизилась до тіла, окупанти обстріляли їх. Коли обстріли влучили у сержанта Журавля, військовий медик Микола Ілін кинувся йому на допомогу, однак загинув сам.
  • Кілька днів проросійські бойовики не давали українським військовим забрати тіло Красногрудя, Іліна та відшукати постраждалого Журавля.
  • Останній помер, стікаючи кров’ю кілька днів поспіль.