Найважливіші новини України та світу за понеділок, 21 вересня:

Смог у Києві

До теми Смог та задимлення в Києві: у Держспоживслужбі запевняють, що якість повітря в нормі

Вранці 21 вересня Дарницький район Києва вкрив густий смог. Жителі столиці скаржилися на те, що їм важко дихати, а в повітрі чути стійкий запах гару. Воно й не дивно, бо на місцевому сміттєзвалищі спалахнула пожежа. Вогонь частково перекинувся на торфовища.

Відкритого вогню вже нема, але рятувальники ще поливають осередки тління водою.

пожежа
Пожежа на сміттєзвалищі / Фото ДСНС

ПОЖЕЖА
Гасіння пожежі, через яку пів Києва вкрив смог / ДСНС

Площа займання сягнула 2 тисяч квадратних метрів.

Тим часом у Держспоживслужбі Києва не зафіксували забруднення повітря через пожежу на сміттєзвалищі та торфовищі. Там запримітили лише невелике перевищення показників біля автомагістралей.

А ось мешканці Дарницького району скаржаться: в ніч на 21 вересня через важкий смог було важко дихати, а вранці ситуація не покращилась.

Вони також поширили фото густого смогу у Києві в соцмережах.

Дарницький район Києва і смог: відео

забруднене повітря
Що робити киянам через забруднене повітря / Інфографіка 24 каналу

Юрченку обрали запобіжний захід

Актуально У нардепа Юрченка знайшли незареєстровану зброю: деталі

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід нардепу Олександру Юрченку, якого підозрюють у хабарництві. "Слугу народу" відправили під арешт з можливістю внесення застави на суму в понад 3 мільйони гривень.

Таким чином суд частково задовольнив клопотання прокурорів. Ті просили для парламентаря більшу суму застави – у майже 6,5 мільйона гривень.

Під час судового засідання Юрченко заявив, що "ні в кого нічого не брав". На його думку, цей судовий процес "необхідний для тиску на тих, хто хоче, щоб в Україні працювало законодавство у сфері контролю за відходами".

Жодного стосунку до того, що представлено в матеріалах досудового розслідування, я не маю. Жодних грошей я не брав, нікого до надання мені будь-яких грошей я не підбурював і не вимагав,
– запевнив він.

Цікаво, що раніше детективи НАБУ виявили в Юрченка незареєстровану зброю.

Що відомо про справу Юрченка: коротко

  • НАБУ 15 вересня опублікувало відео, на якому детектив під прикриттям передає 13 тисяч доларів помічнику Юрченка. Ймовірно, що хабар посередник повинен був передати своєму керівнику.
  • Ці гроші нардепу начебто заплатили за внесення змін у законодавство про побутові відходи. Згодом мали додати ще 200 тисяч доларів.
  • Спочатку в Офісі генпрокурора заявляли, що інформація про причетність Юрченка до хабарництва провокативна й генпрокуратура не отримувала матеріалів по цій справі.
  • Втім, згодом Ірина Венедіктова підписала підозру, яку вручили Юрченку. Нардепа вже виключили з фракції "Слуга народу".

Пожежа на військовому полігоні

Ще сьогодні Мільйони з лимонами: посадовці Укрзалізниці ховали вкрадені гроші в холодильнику – фото

На військовому полігоні на Херсонщині спалахнула пожежа. Сталося це під час військових навчань, що тривають у регіоні.

Під час проведення штатних стрільб на полігоні оперативного командування "Південь" сталось займання сухої трави у полі й сухостою в лісосмузі,
– розповіли у Генштабі ЗСУ.

На щастя, обійшлося без жертв чи постраждалих.

У ДСНС повідомили трохи більше. Так, рятувальники сказали, що пожежа сталася у Голопристанському районі Херсонської області. Там зайнялося близько 10 гектарів лісового масиву, але загрози населеним пунктам немає.

До гасіння пожежі залучені 104 людей та 32 одиниці техніки, у тому числі два літаки, які скидають воду. Від Збройних сил України також залучені особовий склад та техніка, в тому числі – два пожежні танки та вертоліт.

Пожежа на полігоні на Херсонщині: відео

Наразі у південних регіонах тривають військові навчання "Об'єднані зусилля-2020". У них беруть участь військові з України, Великої Британії та США. Мета навчань – виконати завдання відповідно до процедур та стандартів НАТО.

Нові правила у червоній зоні

Дивіться також Ситуація погіршується, – інфекціоніст дав прогноз щодо поширення коронавірусу в Україні

Для регіонів червоної зони ввели нові обмеження карантину. Тепер там заборонили приймати відвідувачів у закладах громадського харчування, а також кінотеатрах та інших закладах культури.

Окрім того, Кабмін ввів для червоної зони заборону на відвідування установ і закладів, що надають соціальні та реабілітаційні послуги.

Також введена заборона на посадку пасажирів у транспорт приміського, міжміського, внутрішньообласного та міжобласного сполучення (за винятком Ніжина).

Де діятимуть обмеження:

  • у Чопі Закарпатської області;
  • у Перемишлянському та Пустомитівському районі Львівської області;
  • у Бережанах та у Заліщицькому, Збаразькому, Тернопільському районах Тернопільської області;
  • у Славуті та у Волочиському районі Хмельницької області;
  • у Каневі Черкаської області;
  • у Герцаївському, Кельменецькому районах Чернівецької області;
  • у Ніжині та Носівському районі Чернігівської області.

Більше про нові обмеження у червоній зоні та кого вони стосуються – у матеріалі 24 каналу.

ЄС не визнає Лукашенка президентом Білорусі

Це цікаво Президентський рейтинг: яка підтримка у Зеленського та хто вийшов на друге місце

У Брюсселі відбулося засідання глав МЗС Європейського Союзу. У ньому взяла участь також лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська.

Під час засідання міністри обговорювали ситуацію у Білорусі.

Тихановська запропонувала європейським дипломатам список білоруських чиновників, проти яких слід ввести санкції. Втім Євросоюз знову не зміг дійти згоди в цьому питанні. Річ у тім, що прийняття рішення знову заблокував Кіпр, який вимагає санкцій проти Туреччини за її дії в Середземному морі.

Відтак, питання щодо санкцій проти режиму Лукашенка розглянуть наприкінці тижня – на саміті лідерів країн Євросоюзу.

Водночас всі глави МЗС ЄС вважають, що президентські вибори в Білорусі є сфальсифікованими. Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що міністри не визнають їх результатів.

Всі ми не визнаємо легітимність Лукашенка. Ми вважаємо ці вибори сфальсифікованими і не визнаємо їх результат,
– наголосив Боррель.

Він додав, що міністри закордонних справ ЄС закликають до нових, вільних, чесних виборів під наглядом експертів ОБСЄ.