Найважливіші новини України та світу за вівторок, 29 вересня:

Нові заяви Фокіна

Заступник української делегації в ТКГ Вітольд Фокін 29 вересня прийшов на засідання парламентського комітету з питань державного будівництва. Там його розпитали щодо його ставлення до подій на Донбасі.

Важливо Депутати вимагають у Зеленського відкликати Фокіна з ТКГ: хто підписав звернення

  • Участь Росії у війні:
    "Я не політик. Зробити якесь визначення я не можу. Бо жодного підтвердження того, що там війна між Україною та Росією, поки що не бачив".
  • Вимоги Росії щодо виборів на Донбасі:
    "Росія вимагає те, що саме записано в мінських домовленостях – провести вибори. Та тут, вибачте, проти лома немає прийому".
  • Особливий статус Донбасу:
    "Не впевнений, чи депутати ставлять "знак рівності" між особливим статусом і вільною економічною зоною. Це абсолютно різні речі. Щодо вільної економічної зони, то за період з 2006 року ухвалили 8 різних документів з організації вільної економічної зони. Жодні з них не спрацювали"
  • Про Володимира Зеленського:
    "Вас це здивує: я у своєму житті живого президента Володимира Олександровича Зеленського ніколи не бачив".

До слова, такі заяви Вітольда Фокіна не залишилися без реакції. Колишнього прем'єра розкритикували як міські голови, так і міністр внутрішніх справ і голова ОПУ.

  • Українська делегація в ТКГ (підписи Кравчука, Резнікова й Мережка):
    "Члени української делегації повинні дотримуватись виключно офіційної позиції нашої держави навіть тоді, коли не беремо участь у переговорах… Очікуємо, що заяви пана Фокіна отримають належну оцінку".
  • Андрій Єрмак – голова ОПУ:
    "Так, у нас триває війна, в якій Росія – сторона конфлікту, а не спостерігач... Моя особиста позиція – пан Фокін має піти з ТКГ".
  • Арсен Аваков – міністр внутрішніх справ:
    "Фокін, на війні, якої, як ви говорите, немає, загинули тисячі наших солдатів і цивільних... Махрового ідіота не можна ховати за старістю. Негайно гнати – щонайменше, знову на пенсію".
  • Андрій Садовий – мер Львова:
    "Це поле поховань №76 у Львові на Личаківському кладовищі. Тут з 2014 року ховають всіх львів'ян, які загинули на російсько-українській війні. Таких могил тисячі по всій країні. Якщо вам, пане Фокін, не вистачає доказів, то йдіть у відставку і не ганьбіться".

Участь Фокіна в засіданні комітету: дивіться відео

Петро Порошенко захворів

П'ятий президент України й чинний народний депутат Петро Порошенко зізнався, що в нього підтвердили коронавірус. Хворобу він називає "невчасною" і наразі планує лікуватися вдома.

До слова Депутат Верховної Ради та борець Жан Беленюк заразився COVID-19

Невчасно. Дуже шкодую, що змушений зробити перерву в поїздках регіонами. За шість останніх років звик переносити хвороби "на ногах", але ця підступніша. Значно підступніша. Тому від сьогодні лікуюся вдома,
– написав Порошенко.

Від початку пандемії у Верховній Раді України захворіли вже понад 20 народних депутатів. Вони здебільшого порівняно легко перенесли хворобу.

Інформації про хворобу колишньої першої леді Марини Порошенко або когось з дітей подружжя Порошенків немає.

Туреччина у війні Азербайджану й Вірменії

Голова МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу наголосив, що офіційна Анкара хоче покласти кінець конфлікту в Нагірному Карабасі. Для цього Туреччина заявила про готовність надати Азербайджану допомогу не лише на дипломатичному рівні, а й на полі бою.

Цікаво В ОБСЄ зберуть екстрене засідання через загострення в Нагірному Карабасі

Ми стоїмо поруч з Азербайджаном на полі бою і за дипломатичним столом. Вірменія повинна піти з азербайджанських земель. Без цього проблема не буде вирішена,
– заявив він.

У цей же день офіційна Вірменія заявила про участь Туреччини в повітряному бою в Нагірному Карабасі. Мовляв, турецький винищувач збив вірменський, а пілот внаслідок цього загинув.

За словами міністра оборони Вірменії Ованесяна, подія сталася вранці 29 вересня. Винищувачі F-16 ВПС Туреччини піднялися у повітря з азербайджанського аеродрому "Гянджа" і "бомбардували вірменські населені пункти, а також підрозділи армії". У відповідь вірменська сторона підняла власну авіацію.

Водночас Туреччина заперечує, що вже брала участь у будь-яких боях, а Азербайджан називає заяви Вірменії "звичайною пропагандою".

Бойові дії між Азербайджаном і Вірменією: дивіться відео

Коронавірусні проблеми в Україні

В Україні коронавірусна криза дійшла до справді страшного етапу. Кількість хворих перевищила позначку 200 тисяч осіб, а вперше за увесь час пандемії жодна з областей і регіонів не можуть послаблювати карантин.

Варто знати Школи та дитячі садочки можуть закритися у листопаді через COVID-19, – інфекціоністка

Поділили області за карантинними регіонами ще в травні цього року. Тоді можливість послаблювати обмеження стали визначати за чотирма критеріям:

  • завантаженість ліжок в закладах охорони здоров'я становить понад 50%;
  • середня кількість ПЛР-досліджень та ІФА-тестів менша, ніж 24 на 100 тисяч населення впродовж тижня;
  • коефіцієнт виявлення випадків коронавірусу складає понад 11%;
  • показник динаміки зростання випадків COVID-19 – понад 10%.

З самого початку такого поділу лише кілька областей не могли послаблювати карантинні обмеження – подекуди по 2 – 3 області. Надалі ця кількість поступово зростала. Нині ж карантин не можуть послабити жодна з 24 областей і місто Київ. Контроль за АР Крим і містом Севастополем фактично відсутні.

Коротко про коронавірус в Україні:

  • Станом на 29 вересня захворіли 204 тисячі 932 людини. Найбільше – у місті Києві, Львівській і Харківській областях. Водночас 90 тисяч 250 людей вже одужали.
  • Крім того, за час пандемії від коронавірусу в Україні померли 4 тисячі 65 людей. Тут "лідирують" Львівська й Чернівецька область, а також місто Київ.